Ziekenhuis mag selectie embryo’s uitbreiden
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) mag de screening van embryo’s op ernstige erfelijke ziekten uitbreiden. Er zijn geen wettelijke belemmeringen om deze techniek ook toe te gaan passen bij erfelijke borst- of darmkanker.
Dat staat in de brief aan de Tweede Kamer die staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) inmiddels heeft ingetrokken. Het AZM maakte maandag bekend weer te beginnen met de voorbereiding van bredere toepassing van Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD), zoals de techniek officieel heet.Met de screening van embryo’s gaat dan ook gezocht worden naar ziektes die niet altijd leiden tot een erfelijke ziekte. Tot nu toe deed het AZM dit alleen voor ziektes waarbij zeker was dat deze zich zouden manifesteren.
Bussemaker geeft nu geen commentaar op de stap van het ziekenhuis. Haar woordvoerster verwijst naar het spoeddebat in de Tweede Kamer dat waarschijnlijk woensdag plaatsvindt.
In een reactie op een advies van de Gezondheidsraad uit 2006 liet Bussemakers voorganger Ross (CDA) weten niet te voelen voor screening van embryo’s op meer ernstige ziektes. Maar omdat de Kamer zich daar nog niet over uitgesproken had, was het nog niet gekomen tot aanpassing van de regels. Dus geldt nog steeds een besluit uit 2003 die, volgens de brief van Bussemaker, ruimte biedt voor een bredere toepassing van de techniek.
Het AZM is het enige ziekenhuis dat embryo’s bij ivf mag onderzoeken. Het ziekenhuis was van plan de techniek ruimer te gaan toepassen, maar stopte met de voorbereidingen toen het ernaar uitzag dat het standpunt van Ross tot een verbod zou leiden. Maandag besloot het ziekenhuis alsnog weer bezig te gaan met uitbreiding van PGD. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat dit zijn beslag krijgt.