Buitenland

Gates haalt uit naar junta Birma

De weigering van de junta van Birma om buitenlandse hulp te accepteren nadat het land begin mei was getroffen door een cycloon heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zaterdag gezegd.

Buitenlandredactie
2 June 2008 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:54
SINGAPORE - De weigering van de junta van Birma om buitenlandse hulp te accepteren nadat het land begin mei was getroffen door een cycloon heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zater
SINGAPORE - De weigering van de junta van Birma om buitenlandse hulp te accepteren nadat het land begin mei was getroffen door een cycloon heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zater

De Verenigde Staten hebben talloze keren rechtstreeks hulp aangeboden, zei Gates op een veiligheidsconferentie in Singapore, maar de junta hield zich „doofstom.” Niet lang nadat de cycloon zich had voorgedaan stuurden de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk marineschepen met hulpgoederen naar Birma, maar die zijn nog altijd niet toegelaten in Birmese wateren. Gates zei dat de VS niet zullen proberen de hulpgoederen zonder toestemming van de junta aan land te krijgen. „We blijven de soevereiniteit van Birma respecteren”, zei hij. De Amerikaanse marineschepen zullen waarschijnlijk binnen enkele dagen vertrekken, omdat het er niet naar uitziet dat ze de hulpgoederen alsnog mogen afleveren.De Maleisische vicepremier Najib Razak heeft zondag op een veiligheidsconferentie van de Asean in Singapore de Birmese junta opgeroepen militairen van Aseanlanden toe te laten in het rampgebied. Najib zei dat de ramp veroorzaakt door de cycloon Nargis mogelijk groter is dan die van de tsunami van 26 december 2004 in Indonesië, en dat alleen militairen over de logistieke middelen beschikken om doeltreffend hulp te kunnen bieden.

Najib deed de oproep nadat de Birmese onderminister van Defensie, Aye Myint, had gezegd dat zijn regering snel en doeltreffend hulp had geboden na de ramp van 2 en 3 mei. Aye Myint hoorde de oproep van Najib stoïcijns aan en reageerde niet.

Volgens de jongste cijfers zijn door Nargis ongeveer 78.000 mensen om het leven gekomen. Er worden nog bijna 56.000 mensen vermist. Volgens internationale hulporganisaties hebben ongeveer 2,4 miljoen overlevenden dringend behoefte aan drinkwater, voedsel en medische zorg.

Birma weigert buitenlandse militairen toe te laten om hulp te bieden en hulpgoederen af te leveren. Najib stelde voor militairen van de Aseanlanden in te zetten, omdat militairen als enige in staat zijn bij zo’n enorme ramp effectief op te treden. Alleen militairen hebben de beschikking over de benodigde grote aantallen helikopters en boten, zei Najib. Hij benadrukte dat de Asean „geen andere agenda” heeft dan hulp te bieden.

Aye Mint zei eerder dat zijn regering snel en efficiënt hulp had geboden en dat alle slachtoffers inmiddels zijn voorzien van voedsel, drinkwater en medicijnen. De reddingsoperatie is momenteel in de fase van de inrichting van opvangkampen, zei de Birmese minister.

Internationale hulporganisaties en buitenlandse regeringen zeggen dat veel overlevenden nog weinig of geen hulp hebben ontvangen van de Birmese overheid.

De tsunami van 2004 kostte naar schatting 230.000 mensen in twaalf landen het leven. Alleen al in Indonesië vonden 167.000 mensen de dood.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer