Binnenland

Mijnsheerenland geschokt door massale oplichting

Honderden gulle gevers in Mijnsheerenland zijn de afgelopen jaren opgelicht door een dorpsgenote die beweerde aan een bijzondere vorm van darmkanker te lijden. Bijna 70.000 euro is verdwenen.

Regioredactie
2 June 2008 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:54

De inwoonster van Mijnsheerenland, in het dorp bekend als Ivy, was 18 jaar toen eind 2006 haar zogenaamde ziekte zich openbaarde. De kwaal zou levensbedreigend en in Nederland niet behandelbaar zijn. Een arts uit de Verenigde Staten bleek bereid naar Europa te komen voor laserbehandelingen in het Duitse Gronau en Leuven. Voor ’genezing’ van de nu 20-jarige vrouw was een dure operatie nodig die niet door de verzekering werd vergoed.Het dorp schoot te hulp. Via een rekening van de plaatselijke PKN-gemeente werd 69.000 euro ingezameld om behandeling mogelijk te maken. Afgelopen weekeinde bleek het om pure oplichting te gaan.

„Haar pleegouders stonden goed bekend in het dorp en bij ons in de kerk. Er ontstonden allerlei acties. In een dorp als Mijnsheerenland speelt de kerk een belangrijke rol. Veel mensen richtten zich tot ons. Vandaar dat wij een bankrekeningnummer beschikbaar hebben gesteld. We hebben zelf geen acties georganiseerd, maar wel een collecte gehouden”, aldus Cees Huizer, kerkrentmeester van de plaatselijke PKN. Het geld werd via de kerk doorgesluisd om de dure behandelingen mogelijk te maken.

Daarnaast werd via particuliere initiatieven geld beschikbaar gesteld. In 2007 werd bekend dat het zoontje van de vrouw aan een soortgelijke ziekte zou lijden. Het familiedrama leek echter een happy end te krijgen. De behandelingen sloegen aan en moeder en zoon leken van een wisse dood gered.

Het nieuws dat de vrouw alles verzonnen heeft, is in Mijnsheerenland als een bom ingeslagen. Kerkrentmeester Huizer: „Zes weken terug werden we door iemand uit de directe omgeving van de vrouw getipt dat ze helemaal niet ziek is geweest. Wel was het geld verdwenen als sneeuw voor de zon. Het bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel. We hebben direct aangifte gedaan bij de politie.”

Het is niet duidelijk of de pleegouders van Ivy wisten van de oplichting. De afgelopen weken kwam het geruchtencircuit in Mijnsheerenland desondanks volop op gang. Dat was voor Huizer c.s. aanleiding afgelopen vrijdag naar buiten te treden. „We wilden per se de indruk vermijden dat we als kerk de zaak in de doofpot wilden stoppen. Daarom hebben we besloten volledige openheid van zaken te geven.”

De kerk heeft zo veel mogelijk gulle gevers per brief op de hoogte gebracht van de gang van zaken. Volgens Huizer gaat het om enkele honderden personen. Helaas is de gemeente er niet in geslaagd iedereen te bereiken.

Ook is de pers geïnformeerd, wat afgelopen weekeinde tot een „gekkenhuis” heeft geleid in het dorp. Regionale en landelijke media doken op in de Hoeksche Waard en sleepten argeloze dorpsbewoners voor de camera. Huizer: „De emoties liepen hoog op. De mensen zijn geschokt, lamgeslagen. Velen zijn er nog altijd van overtuigd dat de vrouw echt ziek is geweest.”

De politie is volop bezig met het onderzoek. Ivy is nog niet aangehouden. Ze woont niet meer in Mijnsheerenland, maar zou op een locatie elders in de Hoeksche Waard verblijven. Huizer: „Of we naïef zijn geweest? Dit kon toch niemand bevroeden. Het is over ons heen gekomen. We wachten het politieonderzoek af. Mogelijk raakt dat door alle publiciteit in een stroomversnelling.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer