Buitenland

Irakezen boos over munten met getuigenis

Het uitdelen van munten met christelijke teksten erop door een Amerikaanse marinier heeft Iraakse soennieten in Fallujah boos gemaakt.

Buitenlandredactie
30 May 2008 22:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:54

De militair deelde de munten met Arabische teksten bij een controlepost uit aan plaatselijke moslims. De legerleiding heeft de betrokken militair hangende een onderzoek op non-actief gezet, vanwege „onbetamelijk gedrag.”Inwoners van Fallujah stuurden elkaar foto’s van de munten toe via hun mobiele telefoons. De invloedrijke sjeik Abdul-Rahman al-Zubaie beschuldigde de mariniers van bekeerdrift. Hij zei dat hij samen met andere soennitische leiders in een gesprek met Amerikaanse officieren „de zwaarste straf” voor de betrokkenen had geëist.

Het is de tweede keer binnen een maand dat Iraakse moslims zich door Amerikaanse militairen zwaar gekrenkt voelen. President George Bush bood eerder deze maand excuses aan voor een Amerikaanse scherpschutter die had geoefend met een Koran als schietschijf.

Met zulke acties vervreemden de Amerikanen de soennieten van zich, die juist een belangrijke bondgenoot zijn in de strijd tegen de opstandelingen van al-Qaida in de provincie Anbar.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft gisteren gezegd dat de verzoening tussen de Iraakse bevolkingsgroepen bijna is voltooid.

„Ik zeg niet dat Irak een paradijs is, absoluut niet. Er zijn grote uitdagingen. Maar ik wil graag zeggen dat het geweld in Irak met tachtig procent is afgenomen”, zei Al-Maliki in Zweden. Zijn door sjiieten gedomineerde regering staat onder druk om „aan te tonen” dat de betrekkingen met de Koerden en de soennieten, die onder Saddam Hussein de meeste macht hadden, zijn verbeterd.

„We zijn bijna aan het einde gekomen van een lang proces. Het betekent niet dat iedereen een even groot stuk van de taart krijgt, maar dat men zich moet verbinden aan een verenigd, democratisch Irak”, zei Al-Maliki. Het grootste soennitische blok trok zich in augustus terug uit het parlement, omdat het naar eigen zeggen te weinig invloed had. Het overleg over de terugkeer is momenteel opgeschort.

Sjiieten en soennieten hebben na de Amerikaanse invasie een felle burgeroorlog uitgevochten. De Koerden wonen vooral in het semi-autonome noorden van Irak.

Iraakse militairen hebben vrijdag in de buurt van de noordelijke stad Tikrit elf personen gedood die voor het terreurnetwerk al-Qaeda zouden vechten. Dat heeft het Iraakse ministerie van Defensie laten weten.

Iraakse militairen hielden een voertuig voor dierentransport aan. Tijdens de controle bleek dat er gewapende mannen in de wagen zaten. In de daaropvolgende schietpartij doodden de militairen de gewapende mannen.

In Tikrit schoten militairen een man dood die wapens aan al-Qaeda zou hebben geleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer