NG-Kerk wijst op gevaren loterij
De synode van de 1,2 miljoen leden tellende Nederduitse Gereformeerde Kerk in Zuid-Afrika (NG-Kerk) heeft de regering opgeroepen terug te komen op haar besluit een staatsloterij in het leven te roepen. Verder ging ze akkoord met een lening aan de nagenoeg failliete Tijdschriftenmaatschappij ™, uitgever van het ambtelijk orgaan ”Die Kerkbode”. De directie van TM moet echter opstappen.
De loterij brengt gevaren met zich mee zoals verleiding, verzoeking en verslaving, zo sprak de synode uit. Zeventig procent van de mensen die loten kopen, leeft ver onder het bestaansminimum. In de verwachting snel rijk te worden, verspelen ze het geld dat bestemd is voor het levensonderhoud van hen en hun gezinnen. De NG-Kerk probeert nu, samen met de -ook tegen lotto gekante- Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken (SARK), met de regering over deze kwestie te spreken.
Nadat eerder vorige week felle discussies plaatshadden over de failliete Tijdschriftenmaatschappij, die Die Kerkbode uitgeeft, werd de kwestie bij het sluiten van de synode aan de hand van concrete voorstellen snel afgehandeld. Deskundigen uit de synode, onder wie zakenlieden en accountants, hadden de boeken bekeken. Daaruit bleek dat onder verantwoordelijkheid van de bestuurders ds. F. Swanepoel (directievoorzitter) en dr. F. M. Gaum (hoofdredacteur en directeur) iets minder verlies was ontstaan dan gedacht. De synode aanvaardde beider schuldbelijdenis. Dr. Gaum kondigde aan begin 2004 als hoofdredacteur af te treden. De synode onthief hem met onmiddellijke ingang als directeur. Er komt een interim-bestuur en -directie en met geleend geld wordt een doorstart gemaakt.
De synode ging verder unaniem akkoord met een nieuwe formulering over de godsbeschouwing. Volgens haar is er bij Joden en moslims kennis van God, maar dan wel via de algemene genade. „God de Vader kan alleen in Christus worden gevonden, door de Heilige Geest”, zo sprak de synode uit. Zaterdagmorgen sloot de synode. Ze komt over vier jaar opnieuw bijeen.