Kerk & religie

„Bewogenheid met ander is soms gering”

Op de Wegwijsbeurs, die dinsdag in Utrecht van start gaat, zijn dagelijks lezingen te beluisteren van organisaties die zich vooral bezighouden met evangelisatie. Ze willen daarmee „een vurig appèl” doen op de bezoeker. Tegelijk dienen ze als middel om leden te werven.

Kerkredactie
21 October 2002 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Organisaties zoals stichting Predik het Woord uit Hoorn, stichting De Tabernakel en het deputaatschap evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten hebben elk hun eigen stand op de beurs en verzorgen bijna iedere dag lezingen.

Evangelist M. C. Schreur, verbonden aan stichting Predik het Woord, neemt twee lezingen voor zijn rekening. Ook in 1996 stond de organisatie op Wegwijs, zegt hij. „Op deze manier kunnen we iets van ons werk laten zien. We hopen dat het evangelisatiewerk hierdoor breder gedragen gaat worden.”

In zijn lezingen wil Schreur de bezoekers wijzen op een gebrek aan vurigheid als het gaat om het bereiken van anderen met het Evangelie. „In mijn eigen leven moet ik die les ook steeds weer leren. Hoe komt het toch dat er zo weinig bewogenheid is met onze medemens? Het was Jezus Christus Zelf Die opriep om heen te gaan. In dat licht is het verbazingwekkend dat dit thema in heel veel gemeenten totaal niet speelt.”

Het excuus, weet Schreur, „is vaak: Die mensen zijn overgegeven aan de verharding, daar kunnen we ook niks aan doen. Ze weten toch waar de kerken zijn? Als ze er moeten komen, komen ze er toch wel. Maar zo werkt het niet. Daarom willen we een vurig appèl doen.”

Maar zou de Hoornse stichting niet vooral buiten de kerken actief moeten zijn, in plaats van op Wegwijs? Schreur: „Ik begrijp die gedachte. Mensen denken vaak: „Tjonge, die staan hier een hele week, terwijl er in Hoorn nog zo veel mensen bekeerd moeten worden. Ik heb eens een lezing gehouden in Staphorst, waar misschien 40.000 mensen wonen. Toen heb ik gezegd: Al zou de helft van hen in de kerk komen, dan blijven er nog 20.000 over! Onze boodschap is niet alleen dat er redding is in Christus, maar ook dat er verlorenheid is buiten Hem. Daarom willen we er juist op Wegwijs voor pleiten dat iedereen ten minste een keer per jaar bezig is met evangelisatie.”

Ook stichting De Tabernakel is op de gezinsbeurs aanwezig, dit jaar voor de derde keer. „Het publiek op Wegwijs is voornamelijk onze doelgroep”, aldus J. Kramer. „Er is in reformatorisch Nederland heel veel verwarring, zowel onder jongeren als ouderen. Vragen als „Hoe krijg ik zekerheid?” en „Mag ik tot Christus komen?” spelen bij veel mensen. We willen een onvoorwaardelijk Evangelie laten klinken in reformatorisch Nederland. We vormen dus een soort evangelisatiepost op Wegwijs, al komt de term ”evangelisatie” zelf niet voor in onze statuten.” Hij wijst op de lezingen die De Tabernakel verzorgt: „Daarin gaat het over de zaaier. Ook al wist hij van de vogels en van de dorre plaatsen, hij zaaide met gulle hand. Dat is ook op Wegwijs ons verlangen.”

Daarnaast hoopt de stichting nieuwe leden te winnen. Kramer: „We staan zeker ook op de beurs om ons ledental uit te breiden, zodat we kostendekkend kunnen gaan werken. We hopen het vertrouwen te winnen van de hele breedte van kerkelijk Nederland.”

Het deputaatschap evangelisatie van de Gereformeerde Gemeenten is eveneens present. „We willen iets voor de gemeenteleden betekenen. We merken vaak dat mensen wel actief willen zijn in de evangelisatie, maar niet precies weten hoe ze dat kunnen doen”, zegt evangelist G. Baan. „Uit een enquête is gebleken dat velen geen idee hebben hoe ze een buurman of collega moeten aanspreken. Daarom staan wij op Wegwijs, onder de vlag ”Evangelisatie is relatie”.

Het deputaatschap geeft „een handreiking” door evangelisatiepakketten aan te bieden, aldus Baan. „In die pakketten zitten een Levensbron, een paar evangeliën van Johannes en Markus en twee folders: ”Wat moet ik zeggen?” en ”Wat wij geloven”.

Ook het deputaatschap staat niet voor het eerst op de beurs. „Vorige keren deden we dat meer om de kas te spekken, maar we vinden toch eigenlijk dat je dat niet op een beurs moet doen. Het geld moet van de collectes in de gemeenten komen”, zegt Baan.

De aanwezigheid op Wegwijs gaat niet ten koste van het werk op straat, denkt hij. „Hoe meer het evangelisatiewerk bij de gemeenten gaat leven, hoe meer belangstelling er komt. Met veel vrijwilligers kan een evangelist meer doen. Dat blijkt nu al in Amsterdam. Daar zijn een dikke veertig vrijwilligers actief en komen tijdens de bijeenkomsten vaak wel honderd mensen over de vloer, uit de heggen en de steggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer