Verbod clusterbom aangenomen
Vertegenwoordigers van 111 landen, waaronder Nederland, hebben vrijdag op een conferentie in Ierland een verdrag aangenomen dat clusterbommen verbiedt. De ondertekenaars beloven zulke wapens niet te gebruiken, hun bestaande voorraden binnen acht jaar te vernietigen en geld beschikbaar te stellen voor het opruimen van clusterbommen die over gevechtsterreinen zijn uitgestrooid.
Het verdrag wordt in december in Noorwegen ondertekend en moet in de loop van 2009 in werking treden. Belangrijke producenten van clusterbommen als de Verenigde Staten, Rusland, China, Israël, India en Pakistan namen niet aan de conferentie deel. Diverse sprekers drongen er bij deze landen, met name de VS, op aan het resultaat van de onderhandelingen, die in 2007 door Noorwegen op gang werden gebracht, te aanvaarden.De Noorse minister van defensie zei erop te vertrouwen dat de VS en de andere producerende landen zich er door het verdrag van zullen laten weerhouden nog langer clusterbommen te gebruiken. Toen de contouren van het verdrag woensdag duidelijk werden liet de VS echter weten dat het Amerikaanse beleid er niet door zal worden gewijzigd.
De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Verhagen toonde zich verheugd over het akkoord. ‘Het menselijke leed dat door het gebruik van clustermunitie in het verleden is ontstaan, kan niet meer worden teruggedraaid. Maar met dit verdrag kunnen we er wel alles aan doen om toekomstig leed te voorkomen,’ zei Verhagen. Hij zei dat Nederland na de ondertekening van het verdrag de landen die niet in Dublin aanwezig waren zal oproepen zich aan te sluiten.
De opstellers zijn tegemoet gekomen aan verschillende wensen van de VS en zijn NAVO-bondgenoten en de meeste NAVO-landen zijn van plan te tekenen. Een van de concessies aan de NAVO-landen is dat het verdrag de ondertekenaars niet verbiedt militair samen te werken met niet-ondertekenaars, zoals aanvankelijk de bedoeling was.
Clusterbommen kunnen enorme verwoesting onder vijandelijke strijdkrachten veroorzaken omdat met één bom een tapijt van kleine bommetjes wordt gelegd. Ze zijn bij tal van gewapende conflicten gebruikt, van Vietnam tot Irak. Na afloop van de vijandelijkheden blijven de niet-ontplofte bommetjes dood en verderf zaaien onder burgers, zoals boeren die erop stuiten bij het bewerken van hun land en kinderen die met de gekleurde bommetjes gaan spelen.