Gezondheid uit een bekertje
Op steeds meer grote stations in Nederland zijn ze te vinden: smoothiebars. Goed nieuws voor hongerige forenzen. Want wie heeft er nog trek in slappe -misschien zelfs in mayonaise verdronken- friet of een mierzoete milkshake, wanneer ook een beker koud, lobbig fruitsap mogelijk is? Smoothies zijn gezond en hip, maar bovenal lekker.
De smoothie lift moeiteloos mee op een trend van de afgelopen jaren: gezonder en bewuster eten. Veel consumenten nemen het advies om twee stuks fruit per dag te eten inmiddels serieus. Maar, probleem: vaak vergeten ze een appel of ander fruitstuk in hun tas te stoppen.De levensmiddelenindustrie probeerde de consument enkele jaren geleden tegemoet te komen door voor het eerst fruit in een flesje aan te bieden. Onder het mom: de dagelijkse portie vitaminen in twee slokken naar binnen. Echt lekker zijn deze drankjes niet. Ze smaken geconserveerd en er zitten merkwaardige stukjes in. De hoogste tijd dus voor een lekkerder en gezonder alternatief: de smoothie, een stevig drankje van zo vers mogelijk gepureerd of geperst fruit.
’s Lands grootste kruidenier -vaak ook ’s lands hipste kruidenier- was er als de kippen bij en begon smoothies en verse fruitsappen te verkopen per halve liter. Een doorslaand succes, zo bleek. Andere supermarkten volgden. Ook bij La Placestands in de stad en op stations waren ze er ineens. En ze zijn gebleven.
Discussiepunt
Verser dan vers, dat is waar het om draait bij smoothiebars. De etalages zijn gevuld met grote bakken al dan niet bevroren fruit en schalen vol sinaasappels. Ze tonen de consument dat zijn gezondheid serieus wordt genomen, dat voor hem alleen de beste ingrediënten goed genoeg zijn, en vooral ook dat zijn drankje uit puur fruit bestaat: geen conserveringsmiddelen, geen stabilisatoren.
Over de precieze ingrediënten van een smoothie bestaat onenigheid. Sommigen beweren dat de echte variant zuivel bevat, anderen claimen dat het drankje uit louter fruit moet bestaan. Of dat fruit al dan niet bevroren moet zijn, is weer een ander discussiepunt. Internetencyclopedie Wikipedia houdt het simpel: het mag allemaal. Groente, fruit, kruiden, zuivel - het kan in elke willekeurige combinatie in het drankje, als het maar lekker en gezond is. De term smoothie is overigens in de jaren zestig bedacht in de Verenigde Staten en betekent simpelweg glad gepureerd.
Fruitige mixjes zijn bij horecagelegenheden, op het station en in de supermarkt volop te koop. Leuker is om zelf thuis met sapjes en smoothies aan de slag te gaan. Beide zijn lekker op ieder moment van de dag. Een voedzame smoothie met banaan en yoghurt doet het goed als ontbijt, cocktails van zoet fruit met wodka of rum kunnen prima in de avond.
Verwerk bijvoorbeeld citrusvruchten met een ouderwetse handpers tot sap. Voor zachte fruitsoorten zoals mango’s, bananen en aardbeien, volstaat een simpele staafmixer. Om bevroren fruit te vermalen is een stevige blender met flink vermogen nodig. Een scheut yoghurt of wat sinaasappelsap zorgt voor een drinkbare dikte. Wie vervolgens nog een stapje professioneler wil, schaft ook een sapcentrifuge aan: een apparaat dat zelfs aan harde fruitsoorten en groentes vocht weet te onttrekken.
Voor bijvoorbeeld appels is dit een geschikt apparaat. Met een blender laten ze zich slecht bewerken. Dan ontstaat er een vezelige brij, die aan babyvoeding doet denken. De sapcentrifuge daarentegen verwerkt alle soorten appels tot vloeibaar, troebel sap. Wie eenmaal versgeperst heeft geproefd, wil nooit meer literpakken „uit geconcentreerd appelsap”. Natuurvoedingswinkels verkopen een heel behoorlijk alternatief in flessen.
Hartig accent
Groentesap heeft nog altijd een hoog geitenwollensokkengehalte, maar kan erg lekker zijn, zeker in combinatie met fruit. Wortel-ananassap is bijvoorbeeld erg populair in het buitenland. Bij een enkele Nederlandse smoothiekraam is het ook te koop. Het drankje is feloranje en smaakt verrassend fris en zoetzuur. Appel-venkelsap is bij meerdere smoothiebars op stations te koop. De venkel geeft een kruidig, hartig accent aan het zoete sap van de appels.
Zeker na aanschaf van een sapcentrifuge loont het de moeite om te experimenteren met allerhande groente- en fruitsoorten van het seizoen. Zo ontstaan ongetwijfeld persoonlijke favorieten. Op een warme zomerdag smaakt weinig lekkerder dan een groot glas koud watermeloensap. Een paar gekneusde muntblaadjes geven dit drankje net iets extra’s.
Smoothiebars bieden vaak ook extra smaakverrijkers aan op basis van kruiden. Een scheut gember bij een sapje zou goed zijn voor de spijsvertering, guarana moet een flinke oppepper geven, een beetje wheatgrasssap -gemaakt van speciaal voor dat doeleinde geteeld gras- belooft de consument te verjongen en te verkwikken.
Eerlijk is eerlijk, het effect is niet direct te merken, maar een zogeheten ’shot’ grassap door een glas vers appelsap smaakt zeker niet onaangenaam en geeft het drankje een prachtige felgroene kleur.
Makkelijk zelf maken
Frambozensmoothie
Vrolijk gekleurd, zoet en vol vitamine C: een echte oppepper, goed voor weerstand én humeur.
Pers een halve liter sinaasappelsap. Giet dit in de blender en voeg een bakje diepvriesframbozen toe. Laat de blender draaien tot het mengsel lobbig en glad is.
Yoghurtsmoothie met blauwe bes
Een echte Amerikaanse klassieker, erg geschikt als ontbijt.
Pureer in de blender of met de staafmixer een rijpe banaan met een bakje blauwe bessen en een flinke scheut magere yoghurt. Voeg zo nodig sinaasappelsap toe om de smoothie vloeibaarder te maken, en wat honing.
Exotische smoothie
Een lobbige, zomerse smoothie.
Pureer in een blender of met een staafmixer het vruchtvlees van een flinke, rijpe mango met een royale scheut kokosmelk. Voeg het sap van een limoen toe en mix tot een gladde massa.