Binnenland

Kamerlid vecht voor zwembad

Eerste Kamerlid Niko Koffeman (PvdD) is in het geweer gekomen tegen de beslissingen van het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet, dat hem niet toestaat een zwembad op zijn privé-terrein te hebben.

Van onze correspondent
30 May 2008 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:54

Het echtpaar Koffeman had eerder al een zwembad op zijn terrein staan. Het college heeft een paar jaar geleden bevolen dat Koffeman dat illegaal aangelegde zwembad moest afbreken. Toen dit gebeurd was werd een bouwvergunning voor een nieuw zwembad met transparante overkapping ingediend, maar ook daar wil de gemeente niet aan. Tegen beide besluiten van B en W heeft Koffeman beroep aangetekend. Die werden donderdag door de bestuursrechter in Zutphen behandeld.Koffeman en zijn echtgenote wonen in het agrarische gebied van de gemeente. In 2004 werd volgens Koffeman een mestbassin door het zwembad vervangen. Hiervoor werd geen vergunning aangevraagd. Het geldende bestemmingsplan laat het plaatsen van een zwembad niet toe. Toen Koffeman aan B en W vroeg om alsnog tot legalisering over te gaan, zou toegezegd zijn dat het zwembad niet hoefde worden afgebroken voordat bekeken was of er alsnog een bouwvergunning kon worden verstrekt. Die toezegging werd niet gestand gedaan, want het echtpaar kreeg een last tot dwangsom opgelegd en moest het zwembad alsnog verwijderen.

Met de dwangsomaanschrijving werd het opgewekte vertrouwen geschonden, aldus advocaat Heijnen. Hij meent dat er sprake is van willekeur, omdat er in de omgeving van de woning van Koffeman in strijd met het geldende bestemmingsplan wel andere ontwikkelingen goedgekeurd zijn, zoals de bouw van woningen en recreatieve voorzieningen.

De raadsman noemde het zwembad „een kleinschalige voorziening” die op privé-erf is gesitueerd en waarop geen zicht van buitenaf is door de aanwezige bebouwing en het groen.

Volgens collegewoordvoerder De Vries gaat het om een zwembad van zo’n 60 vierkante meter, waarover nooit toezeggingen over mogelijke legalisering zouden zijn gedaan. Behalve dat het zwembad niet op de gevraagde locatie past is er ook nog het bezwaar dat er op het perceel al het maximum van 300 vierkante meter aan bijgebouwen staat. Voor de aanleg van een zwembad mogelijk is zou dan eerst een deel van die bijgebouwen moeten worden gesloopt. De Vries verzocht de beroepschriften van Koffeman ongegrond te verklaren.

Uitspraak binnen zes weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer