Kerk & religie

Nooit meer alleen op de foto

„Prins Claus ging zelden alleen op de foto, maar bijna altijd met zijn vrouw of kinderen. Dan voelde hij zich veilig. Als je een kind van God wordt, kom je nooit meer alleen op de foto. Dan ben je voor altijd onlosmakelijk verbonden aan Hem.” Ds. A. K. Wallet uit Naarden zei dit zaterdag tijdens de appèldag van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Kerkredactie
21 October 2002 08:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:53
SOEST - Ruim 800 jongeren waren zaterdag in Soest bijeen tijdens de appèldag van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het thema van de dag luidde ”Wat zegt God jou?”. - Foto Erik Kottier
SOEST - Ruim 800 jongeren waren zaterdag in Soest bijeen tijdens de appèldag van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het thema van de dag luidde ”Wat zegt God jou?”. - Foto Erik Kottier

Ruim 800 jongeren waren in Soest bijeen rond het thema ”Wat zegt God jou?”. Ds. P. L. D. Visser behandelde het eerste deelonderwerp, ”Boeiend?”. „Misschien zegt God je weinig of niets. Je zegt het niet hardop, maar je denkt het wel. Het kan ook zijn dat je de godsdienst juist beknellend vindt. Je voelt je als een galeislaaf. De regels van school, kerk en God ketenen je vast, maar je wilt vrij zijn en je rammelt aan de kettingen”, zo schetste de predikant een aantal gedachten die bij jongeren kunnen leven. „Maar misschien heb je geen last van die knelling en draai je gewoon mee op de jeugdvereniging. Je hebt je erbij neergelegd. Ook dan ben je een galeislaaf. God wil geen slaven, Hij wil kinderen. Hij vraagt liefde en geen gemopper.”

De predikant uit Ouderkerk aan de Amstel verwees naar de prediking van Paulus op de Areópagus. „Als je de geschiedenis leest, zou je bijna denken dat Paulus beter niet had kunnen zaaien. Maar het Woord werkt. Dionysius, Dámaris en anderen komen tot bekering. Het is voor niemand hopeloos. Het Woord is doorslaggevend. God is nabij en roept je met bewogenheid toe: Geef Mij je hart.”

Zaterdag werd ook het nieuwe actiedoel gepresenteerd. De jongeren gaan dit jaar aan de slag om geld bijeen te brengen voor een dienstenbus voor Stichting Ontmoeting. Voor het vorige actiedoel, de MAF-zendingsvliegers, werd een recordbedrag opgehaald van bijna 90.000 euro.

Ds. P. den Butter sprak over het tweede deelthema, ”Levend echt”. „Niemand had ooit Saulus genoemd als antwoord op de vraag wie de volgende was die bekeerd zou worden. Maar het onvoorstelbare gebeurt. En het kost niet eens zo veel moeite. Hemels licht stopt hem in zijn gang naar Damaskus. Dan staat hij stil en vraagt hij naar God. Zijn leven wordt radicaal veranderd. Hij gaat bidden. Dat is iets anders dan het opzeggen van een gebed of een demonstratie. Echt bidden is een resultaat van de ontmoeting met de levende God.”

De Heere bekeert Zijn kinderen niet allemaal op dezelfde wijze, stelde de predikant uit Middelharnis. „Bij Lydia gaat het via de achterdeur. Ze zag geen licht en werd niet blind. Maar toen de Heere haar hart geleidelijk opende, ging ze luisteren en dronk ze het Woord in. Bij Nicodémus breekt het geloof pas na de dood van de Heere Jezus door.”

Pas als we geestelijk levend zijn, weten we dat we met een echte, machtige en overwinnende God te doen hebben, zei ds. Den Butter. „Dat wonder moet persoonlijk worden beleefd. Op welke manier Hij dat doet, weet ik niet. Het kan Zijn vierde, vijfde of vijfentwintigste methode zijn.”

Wedergeboorte is noodzakelijk, zo waarschuwde de predikant. „Je doop is geen bewijs dat het al een beetje is gebeurd. Er kan niets groeien dan alleen het zaad dat in de goede aarde valt. Als het Woord in je hart komt, ga je naar God vragen. Dan kom je erachter dat je nog zo veel moet leren. Het is net als in het natuurlijke: iedereen begint als een kleine, afhankelijke baby.”

Ds. A. K. Wallet behandelde het derde deelthema, ”Mijn God”. „De Heere zegt dat Hij jouw God wil zijn. Hij heeft recht op je. Hij vraagt je vandaag om je handen in Zijn handen te leggen. In Zijn handen staan de tekenen van het kruis. Toen Thomas dat zag, zei hij: Mijn Heere en mijn God. Wat is jouw antwoord?”

Eens kwam er een meisje huilend bij me, zei ds. Wallet. Ze liet een foto zien waarop haar vriend innig met een ander meisje stond. Hij had haar bedrogen. „Hoe sta jij op de foto? Thuis anders dan op het feest van je vriend? Op zaterdagavond anders dan op zondag in de kerk? Henoch wandelde met God, hij vertelde Hem alles. Gods verborgen omgang vinden zielen waar Zijn vrees in woont. Alleen in die weg word je meer overtuigd dat Hij jouw God is”, aldus de predikant uit Naarden.

Ds. Wallet: „In een grot heb je een gids nodig. Die blijft bij je. Wie „Mijn God” uitspreekt, zegt ook iets over zichzelf. Niet: ik red het wel alleen door de grot van dit leven. Je spreekt dan heel concreet over je zonden. Hij zal je Leidsman wezen, door Zijn Woord. Het is net als met tekstverwerken op de computer: je moet het wel opslaan; je moet het in je hart bewaren. Staan er bij jou nog zonden op het scherm? Die kan Hij alleen verwijderen. Dan komen ze nooit meer terug en zing je door genade, omdat de Heere je heeft opgezocht: Mijn God, ik zal U eeuwig loven, omdat Gij het hebt gedaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer