„Wij hoeven hier geen rokkenschool”
Een rooms-katholieke of islamitische school had er volgens vader Kees van Dorth (49) allang gestaan. Maar omdat middelbare school de Passie evangelisch is, weigert Wierden hardnekkig medewerking. „Wat hier gebeurt, is onbegrijpelijk.”
Van Dorth, naar eigen zeggen erg gefrustreerd over de gang van zaken rond de Passie, verhuisde in 2003 met zijn gezin vanuit Boskoop naar het Overijsselse Wierden. In dat dorp zou immers binnen afzienbare tijd de evangelische middelbare school de Passie staan. Zijn kinderen, die toen nog op de basisschool zaten, konden dan mooi naar een school die aansloot bij hun levensovertuiging. Maar dat liep anders. De Passie staat er pas 1 augustus dit jaar.Dochter Yentel (12) is er blij mee. Ze hoopt volgend cursusjaar op de school te beginnen. „Dan hoef ik tenminste niet, net als mijn broer, naar Rijssen. Het is nu lekker dichtbij. En de school is evangelisch, dat vind ik belangrijk.”
Haar drie jaar oudere broer Micha gaat nu naar de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. „Toen ik nog op de basisschool zat, ging ik er altijd blindelings van uit dat ik naar de Passie zou gaan”, vertelt Micha. „Maar dat liep heel anders. Het was voor mij een grote teleurstelling. Ik wilde graag naar een evangelische school. Daar kun je samen praten over je geloof. Als ik op mijn huidige school bij een proefwerk invul dat God de aarde heeft geschapen, wordt dat fout gerekend. Op een christelijke school nota bene.”
Ook de Wierdense vader kan zijn beklag niet op. Het gemeentebestuur verwijt hij „volkomen feodaal” te zijn, en verantwoordelijk CDA-wethouder Velten treedt volgens hem de wet met voeten. „Ik begrijp er echt niks meer van. Hoe kan een christelijke wethouder nu zó onverzettelijk tegen de komst van een christelijke school zijn? Hoe bestaat het?”
Van Dorth is er stellig van overtuigd dat het college van Wierden de komst van de school net zo lang heeft geprobeerd te rekken totdat de Passie de moed zou opgeven. „Ze gaven altijd als reden op dat er geen geld was. Geen geld? Geen geld? Wierden barst van het geld. Alle projecten vinden doorgang, behalve de Passie. Dat kost te veel.”
Raad en college houden elkaar de hand boven het hoofd, meent hij. „En als het college kritische vragen krijgt, verschuilt ze zich altijd achter haar juridische adviseurs.”
Volgens Van Dorth is er binnen het gemeentebestuur ook een verkeerde beeldvorming ontstaan over de school. „Ik hoor soms mensen zeggen: „Wij hoeven hier geen rokkenschool.” Ze begrijpen er niks van. Dit is pure discriminatie, haat tegen de evangelische groepering.”
Vorige week maakten verschillende ouders die hun kinderen inschreven bij de Passie een gebedswandeling door het dorp. Is dat gebed verhoord, nu de Tweede Kamer woensdag heeft besloten dat de Passie er hoe dan ook komt? Van Dorth: „Nou, ik moet eerst maar zien dat de school er staat. Maar er is woensdag wel gerechtigheid geschied. Daar ben ik erg blij mee.”