Inhoud mensenhandelzaak niet aan bod gekomen
De rechtbank in Almelo is woensdag niet toe gekomen aan de inhoud van de grote mensenhandelzaak ’Sneep’. Rechtbank, Openbaar Ministerie (OM) en advocaten zijn de hele dag bezig geweest met wijzigingen in de tenlastelegging, verzoeken en beraad hierover. Het is de bedoeling dat het dossier donderdag wel inhoudelijk aan bod komt.
De zaak die het OM samenstelde staat vol zeer ernstige aantijgingen tegen onder anderen de broers Hasan en Saban B. . Zij zouden jarenlang een netwerk van mensenhandelaren hebben onderhouden, dat tientallen vrouwen dwong in de prostitutie te werken. De verdachten zouden hun slachtoffers op de Wallen in Amsterdam en in de prostitutiegebieden van Alkmaar, Utrecht en Den Haag te werk hebben gesteld. Bij dit alles kwam volgens justitie veel geweld kijken en de vrouwen zouden ook buiten hun werk onder mensonterende omstandigheden hebben geleefd.Het OM legde aanvankelijk ten laste dat de vermeende mensenhandelaren sinds 2002 deze werkwijze hanteerden, maar de officieren van justitie R. Vorrink en I. Schepers hebben de ten laste gelegde periode langer gemaakt, namelijk vanaf oktober 2000.
Advocaat Spong van Saban B. deed een wrakingsverzoek omdat hij vindt dat de rechtbank bevooroordeeld is. De rechtbank weigerde de zaak te verdagen om Spong en zijn collega meer tijd te geven in te spelen op wijzigingen die het OM doorvoerde. De rechters die het verzoek van de advocaat moeten beoordelen, doen donderdag uitspraak.
De raadsman verzocht de rechtbank eerder op de dag ’af te dalen’ naar de Wallen, om zelf waar te nemen hoe het er daar aan toe gaat. Volgens Spong kan het best eens zo zijn dat er geen sprake was van dwang, maar dat de vrouwen zich beschermd voelden door de verdachten en hun medewerkers. De politie kan volgens de raadsman in geval van nood soms wel eens lang op zich laten wachten.
De rechtbank vond een bezoek aan de Amsterdamse prostitutiebuurt niet nodig. „We achten ons voldoende voorgelicht", zei rechtbankvoorzitter K. Geeve.
Zoals in meer mensenhandelzaken staan de vermoedelijke slachtoffers niet te springen om justitie te helpen de verdachten achter tralies te krijgen. Van de circa 120 slachtoffers die het OM in kaart heeft gebracht, hebben er vijftien belastende verklaringen afgelegd. Veel vrouwen willen uit angst niets zeggen, of stellen dat ze vrijwillig voor de mannen werkten en ontkennen dat ze mishandeld werden.