Klink: Geld over voor opleiding kraamzorg
De opleiding voor kraamverzorgenden kan worden uitgebreid met geld voor de kraamzorg dat op de plank blijft liggen.
Dat zei minister Klink (Volksgezondheid) woensdag tijdens een spoeddebat met de Tweede Kamer over het tekort aan kraamhulpen. Het kabinet trok 34 miljoen euro uit voor verhoging van het aantal uren kraamzorg, maar omdat er niet genoeg kraamverzorgenden zijn, houdt Klink geld over. Zo nodig wil hij het restant gedeeltelijk besteden aan het opleiden van meer kraamverzorgenden.Met het extra geld zou het aantal kraamuren van 44 naar 49 moeten gaan, maar dat dreigt in de woorden van SGP’er Van der Vlies een „cosmetische operatie” te worden als het ontbreekt aan voldoende kraamhulpen.
Het wettelijk minimum van te verlenen kraamzorg ligt op 24 uur, maar dat aantal noemde ook Klink eigenlijk niet acceptabel.
Voor de lange duur moet er beter worden geworven voor het beroep van kraamhulp en moeten er meer mensen kunnen worden opgeleid, stelde de minister.
Zorgverzekeraars willen voor het dreigende tekort aan kraamzorg deze zomer noodverbanden aanleggen. Zo willen zij huishoudelijke hulpen een deel van de kraamzorg laten overnemen. Dit moet dan wel gaan om huishoudelijke taken die de kraamverzorgende uit handen worden genomen en niet om kraamzorg zelf, aldus Klink.
Ook zouden zorgverzekeraars kraamhulpen vakantiehuisjes willen aanbieden in regio’s waar moeders van kraamhulp verstoken dreigen te blijven, onder meer in het westen en in Gelderland.
Ook RST Zorgverleners en bemiddelingsorganisatie Stichting Hulpverlening in Gezinnen (SHG) kampen met tekorten aan kraamverzorgenden. Een aantal jaren geleden was het niet aantrekkelijk voor zorgleerlingen van onder meer het Hoornbeeck College om kraamhulp te worden, omdat ze geen volledige contracten konden krijgen wegens het destijds teruggeschroefde aantal kraamuren, aldus voorzitter J. W. D. Nijkamp van de raad van bestuur van RST.
Volgens Ada Molenaar-Kok van de SHG ontmoedigde het Hoornbeeck leerlingen zelfs om in de kraamzorg te gaan werken. Inmiddels is dat mede op verzoek van de RST teruggedraaid en stimuleert de school leerlingen weer aan de slag te gaan als kraamverzorgende.
RST Zorgverleners meldde in april al bij cliënten in bepaalde regio’s dat de organisatie in noodgevallen moet overgaan tot het verlenen van zes of zeven dagen zorg in plaats van de normale acht. „In het uiterste geval” zou RST kunnen overgaan tot het geven van het minimum van 24 uur kraamzorg.
RST Zorgverleners hoopt naast de instroom van leerling-kraamverzorgenden ook de poule met voormalige kraamhulpen te kunnen aanboren. Klink zei woensdag weinig te zien in de wens van de Kamer een wervingscampagne te beginnen onder oud-kraamhulpen. Velen van hen gingen elders aan de slag.
De belangstelling voor de opleiding tot kraamverzorgende loopt terug. In de periode 2005-2007 daalde het aantal mensen dat bij 26 kraamzorgopleidingen een diploma behaalde met 40 procent, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek.
Momenteel is het aantal kraamverzorgenden dat stopt groter dan het aantal nieuwkomers. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kraamzorg toe. De opleidingsinstituten wijzen twee oorzaken aan voor de daling van het aantal studenten: de belangstelling voor werk in de kraamzorg loopt terug en het is soms moeilijk een stageplek te krijgen.