Economie

Duitse regering keurt nieuwe VW-wet goed

De Duitse regering heeft dinsdag de omstreden nieuwe Volkswagenwet goedgekeurd. Berlijn probeert op deze manier tegemoet te komen aan het Europees Hof van Justitie, dat vorig jaar oordeelde dat de wet het vrije verkeer van kapitaal in de weg staat.

ANP/RTR
28 May 2008 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
BERLIJN - Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat de Volkswagenwet het vrije verkeer van kapitaal in de weg staat. Met een nieuwe wet probeert de Duitse regering tegemoet te komen aan het hof. In de nieuwe wet houdt de overheid van de Duits
BERLIJN - Het Europees Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat de Volkswagenwet het vrije verkeer van kapitaal in de weg staat. Met een nieuwe wet probeert de Duitse regering tegemoet te komen aan het hof. In de nieuwe wet houdt de overheid van de Duits

In de nieuwe wet houdt de overheid van de Duitse deelstaat Nedersaksen haar vetorecht bij de grootste autofabrikant van Europa.Met name dit onderdeel stuit op nieuw verzet van de Europese Commissie. Een woordvoerder zei dinsdag dat de Commissie een procedure tegen Duitsland in gang zal zetten als de nieuwe wet -die nog door het parlement moet worden goedgekeurd- van kracht wordt. Berlijn zal dan worden aangeklaagd wegens het niet nakomen van de uitspraak van het Hof van Justitie.

De uit 1960 stammende VW-wet is bedoeld om Volkswagen te beschermen tegen een eventuele buitenlandse overname. Ook moet de wet de belangen van werknemers bij het concern waarborgen.

Het Europees Hof van Justitie maande Berlijn in oktober dat het de wet moet herzien. De Duitse minister van Justitie, Zypries, haalde vervolgens de bepaling uit de wet die het stemrecht van aandeelhouders beperkte tot 20 procent, ook al hebben ze een groter belang in het bedrijf.

Maar Zypries hield vast aan het vetorecht van de overheid van Nedersaksen. Ook in de nieuwe wet kunnen belangrijke beslissingen alleen met een meerderheid van 80 procent van de aandeelhouders plus een stem worden genomen. Nedersaksen heeft een belang van 20,3 procent in VW. Volgens de Duitse regering was de uitspraak van het Europees Hof niet helemaal duidelijk over de manier waarop het vetorecht van Nedersaksen kon worden geregeld.

Grootaandeelhouder Porsche stapte dinsdagochtend naar de rechter in de hoop duidelijkheid te krijgen over de zeggenschap van aandeelhouders van VW in het kader van de wet. Het vetorecht van Nedersaksen en de stemverdeling van aandeelhouders is een doorn in het oog van Porsche. De sportautoproducent wil dat een Duitse rechter helderheid schept over de uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

Porsche heeft een belang van 31 procent in VW en zou dat belang in de komende tijd willen uitbreiden naar 50 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer