Rapport-Cnossen (IV)
In het opinieartikel ”Commissie-Cnossen kiest stijl van het Koninkrijk” (RD 20-5) noemde de scribent het voorbeeld van „een aardige man achter je in de kerk” die dan toevallig met een andere man samenleeft.
Moesten we zo’n man daarom voor het hoofd stoten? Ik vraag mij af: Is dezelfde zonde voor aardige mensen toelaatbaar en voor minder aardige niet? Hebben onze vaderen soms ongelijk gehad in de strijd tegen de remonstranten door de sympathieke Arminius en de heel aardige hofprediker Uytenbogaert in het ongelijk te stellen? Hadden ze soms beter maatregelen kunnen nemen tegen de hoekige Gomarus en de driftige Bogerman? Neen, dat niet! want hoe men het ook bekijkt, eerstgenoemden brachten een leer die niet naar Gods Woord was. Daarom moet de partijtop van de ChristenUnie ook het rapport-Cnossen afwijzen, want homofilie kan en mag volgens Gods Woord ook niet.G. Kornet
Richter 1
4251 DA Werkendam
Echtscheiding
Het achttal artikelen over echtscheiding heeft ons getroffen, zeker ook het laatste: ”Een roos tussen de scherven” (RD 23-5). Herkenbare dingen hierin. Wat mákkelijk, dat hulpverleners mensen „adviseren” maar te gaan scheiden. We hoorden het de laatste weken helaas vaker. In het zesde artikel geeft ds. J. M. J. Kieviet aan dat de kerk nooit mag aandringen op echtscheiding. Dat is naar onze mening het juiste startpunt voor de hulpverlening. Er zijn zo veel oorzaken voor problemen in de huwelijksrelatie. In april hebben we zelf een ’lezing’ gehouden, beter: onze ervaringen met autisme mogen toelichten bij Helpende Handen. Er waren een zeventig mensen, meest vrouwen, die ook met deze problematiek te maken hebben. Ook hier kwam in diverse gevoerde gesprekken de nood die daardoor heerst naar voren. Vaak door een niet willen erkennen van een mogelijke stoornis. Altijd is het de ander die fout is. Gesprek is niet meer mogelijk en dan zakt de hele vertrouwensrelatie in elkaar en wordt het een poos een ’gedoogbeleid’, totdat ook dat niet meer te verdragen is, en vervolgens de ’hulpverlening’. Er zou naar onze mening vanuit de kerken meer oog moeten zijn voor de grote nood die er is in de gezinnen. Niet alleen ten aanzien van autisme, maar van de vele factoren die kunnen leiden tot ontsporing van een huwelijk. Verdieping in autisme is naar onze mening voor predikant en of kerkenraad noodzakelijk! Laten we niet meedrijven op de tijdgeest, die alleen uit is op genot, maar onze verantwoordelijkheid nemen die we met ons ja bij het trouwen op ons genomen hebben. Daarbij mogen we weten dat God ons bij wil staan. We wensen allen die met deze problematiek te maken hebben, veel sterkte en Gods onmisbare zegen.
Jan en Ria Eshuis
Harderwijkerstraat 1a
3881 ED Putten
Calvijnwijn
Dronkenschap wordt inderdaad afgekeurd in de Bijbel, maar matigheid niet. De schrijver van het opinieartikel ”Kuyper nuchterder over wijn dan Calvijn” (RD 15-5) verwijst naar evangelische en pinksterkringen. Kenmerkend voor deze, vaak arminiaanse, kringen -je kunt dat in de VS zien- is echter nogal eens hun wetticisme: ik drink niet, rook niet, geef tienden, vast enzovoort. Het gebeurt dat de wijn bij het heilig avondmaal soms wordt vervangen door bijvoorbeeld druivensap. Bij een calvinistisch-baptistisch kerkgenootschap leverde dat de reactie op: „Was het bloed van Jezus Christus echt bloed, laat het dan ook echte wijn zijn.” Was het echte wijn bij de bruiloft in Kana, en bij het laatste avondmaal? Wat heeft de drooglegging in Amerika teweeggebracht: de opkomst van de maffia. Dat dit vroeger ook al speelde, bewijst wel dominee W. Huntington, die toen hij een snuifdoos aangeboden kreeg de opmerking maakte: Wat zullen de arminianen hier wel van zeggen, en dan ook nog met de beeltenis van Calvijn erop. Teksten in dit verband uit het Nieuwe Testament: Mattheüs 11:19; Lukas 7:34; Kolossensen 2:16,17; Romeinen 14 en Galaten 5:1, 13, 22.
W. Smit
Sportlaan 91
9521 EC Nieuw-Buinen