Politiek

PvdA en De Vries eens over JSF onderzoek

DEN HAAG – De PvdA en staatssecretaris De Vries van Defensie zijn het vanmorgen toch eens geworden over een onderzoek naar de potentiële opvolgers van de F-16.

Redactie politiek
28 May 2008 07:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
De PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de alternatieven voor de JSF. Foto EPA
De PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de alternatieven voor de JSF. Foto EPA

PvdA Kamerlid Eijsink vroeg woensdagmorgen in een Kamerdebat opnieuw om een „onafhankelijk en transparant” onderzoek naar alle mogelijke kandidaten om de F-16 op te volgen.De Vries zegde haar toe dat hij mensen van buiten Defensie zal betrekken bij het onderzoek dat zijn departement gaat doen naar de verschillende alternatieven. „Ik zal de onafhankelijkheid waarborgen.”

Het debat van woensdagmorgen was een vervolg op een vergadering van dinsdagavond. In dat debat bleek dat CDA, VVD, ChristenUnie en SGP het kabinetsvoorstel steunen om mee te doen aan de testfase van de JSF. Staatssecretaris De Vries moet daarover voor 31 mei een beslissing nemen.

Coalitiepartij PvdA stelde een aantal eisen waaraan moet worden voldaan voordat de partij instemt met deelname aan de testfase. Zo wil de partij dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de mogelijkheden om de levensduur van de huidige F-16 te verlengen. De staatssecretaris zegde een dergelijk onderzoek toe.

De PvdA eiste ook „een nieuwe, onafhankelijke, transparante en actuele vergelijking van álle relevante opties ter vervanging van de F-16.” De Vries weigerde dat. Hij beriep zich op het regeerakkoord. Daarin wordt slechts gesproken van „een vergelijking voor wat betreft prijs, kwaliteit en levertijd van de JSF met mogelijke andere toestellen.”

De staatssecretaris zei dat het ministerie van Defensie zelf die vergelijking gaat maken. Hij zal de JSF vergelijken met de Eurofighter, de Rafale en de nieuwste F-16 op de punten prijs, kwaliteit en levertijd.

PvdA Kamerlid Eijsink nam daar geen genoegen mee. Ze bleef erop hameren dat het onderzoek onafhankelijk moet zijn. Ze vindt dat het ministerie van Defensie op zijn minst mensen van buiten moet betrekken bij het vergelijkende onderzoek.

Ze wantrouwt namelijk de informatievoorziening door het ministerie van Defensie. In ongebruikelijk harde bewoordingen hekelde ze de berichtgeving vanuit het kabinet over de JSF. Die is volgens haar „sterk gekleurd en geselecteerd door alle belangen en belanghebbenden bij het JSF project”, niet betrouwbaar, onvolledig, eenzijdig of te laat.

De Vries stelde daar tegenover dat de Kamer steeds dingen wil weten die nog niet bekend zijn. De staatssecretaris zei dat de vergelijking tussen alle kandidaat opvolgers voor de F-16 dit najaar gereed is. Pas daarna, in februari volgend jaar, besluit hij of hij overgaat tot de aanschaf van twee testtoestellen.

In 2010 besluit het kabinet definitief welk vliegtuig de F-16 gaat opvolgen. Defensie wil 85 nieuwe jachtvliegtuigen aanschaffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer