Jakarta bindt strijd aan tegen terreur
De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft vrijdag twee decreten over de strijd tegen het terrorisme getekend. Die voorzien in meer bevoegdheden voor de autoriteiten die onderzoek doen naar de aanslag op Bali. De hoofdverdachte van de aanslag op Bali, Abu Bakar Bashir is vrijdag opgenomen in een ziekenhuis, nadat hij onwel was geworden.
Door tekening van de decreten is het mogelijk geworden veroordeelde terroristen de doodstraf te geven. Volgens de Indonesische media hebben de autoriteiten nu ook de mogelijkheid mensen die van terrorisme worden verdacht drie tot zeven dagen vast te houden.
Vrijdag is de hoofdverdachte van de aanslag op Bali, Abu Bakar Bashir opgenomen in een ziekenhuis in de Javaanse stad Solo. Bashir is de leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiyah (JL). Die zou volgens onder meer de VS en Australië achter de aanslagen op Bali zitten.
De 64-jarige zou zich zaterdag moeten hebben melden bij de politie in Jakarta voor een verhoor over mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Het is onduidelijk of het verhoor doorgaat. Bashir werd vrijdag tijdens een persconferentie niet goed en viel flauw. Volgens zijn arts moet Bashir zeker vijf dagen in het hospitaal blijven.
Bashir ontkent het bestaan van de JL en dus ook van zijn vermeende leiderschap en betrokkenheid. Het verhoor zou zich onder meer richten op uitlatingen van een gearresteerd lid van al-Qaida.
Die heeft in gesprekken met de Amerikaanse autoriteiten Bashir in verband gebracht met plannen om aanslagen te plegen. De moslimgeestelijke wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een bomexplosie in Indonesië in 2000.
De Verenigde Staten zijn gisteren begonnen met de evacuatie van ongeveer 350 medewerkers en hun familieleden van de Amerikaanse ambassade in Jakarta. Verscheidene landen, waaronder ook Nederland, hebben toeristen gewaarschuwd voor mogelijk nieuw geweld in de archipel.
Politiekorpsen van zes landen sloten vrijdag een akkoord over samenwerking tijdens het onderzoek naar de aanslagen. Het gaat om functionarissen uit Australië, Groot-Brittannië, de VS, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Japan die hun Indonesische collega’s bijstand verlenen.
Tot dusver zijn al tientallen mensen verhoord, maar een doorbraak is nog niet gemeld. De Indonesische krant Koran Tempo wees met beschuldigende vinger vrijdag naar de strijdkrachten. Volgens het dagblad zaten militairen mogelijk achter de aanslag, die vooral veel Australiërs heeft getroffen.
Eerdere commentaren in andere Indonesische media wezen ook naar elementen binnen de strijdkrachten. Die zouden met een aanslag de afkalvende politieke macht willen stoppen en de verslechterde financiële situatie willen verbeteren.