Economie

Verburg begrijpt protesterende melkveehouder

Enkele honderden melkveehouders hebben dinsdag de toegangen tot zuivelbedrijf Friesland Foods in Nijkerk geblokkeerd. Zij voeren op deze wijze actie tegen de lage melkprijs. Minister Verburg (Landbouw) toonde begrip voor de protesten. „Als boeren en andere ondernemers opkomen voor hun belangen om nu een hogere prijs te krijgen, vind ik dat prima."

27 May 2008 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
NIJKERK - Melkveehouders voeren dinsdag actie tegen de lage melkprijs. Zij houden hun melk thuis. Niet alleen veehouders in Nederland maar ook in Duitsland doen aan de actie mee. Foto ANP
NIJKERK - Melkveehouders voeren dinsdag actie tegen de lage melkprijs. Zij houden hun melk thuis. Niet alleen veehouders in Nederland maar ook in Duitsland doen aan de actie mee. Foto ANP

Verburg zei dat in de marge van EU–beraad in de Sloveense stad Brdo. De minister is optimistisch over de melkprijs op middellange termijn. Ze ziet een stijgende vraag in Europa en daarbuiten, zei de minister dinsdag in reactie op protesten van boeren tegen de huidige lage prijs.De boeren stonden met spandoeken voor het bedrijf met daarop teksten als ’no farmer, no food’ en ’eerlijke kostprijs, dekkende melkprijs’. Voor het gebouw werd karbiet geschoten en klonk af en toe een sirene. Met trekkers werden de poorten van de fabriek geblokkeerd.

De actievoerende boeren zijn opgeroepen door de Dutch Dairymen Board (DDB). Voorzitter Sieta van Keimpema sprak de boeren toe tijdens de blokkade. „Wij willen ons bedrijf overeind houden en een eerlijke prijs voor de melk". Uit de groep mensen voor de poorten van het zuivelbedrijf ging gejuich op en de boeren bliezen op de fluitjes die door de DDB waren uitgedeeld. „Friesland Foods is het bolwerk van de Europese zuivelindustrie. Wij willen ze duidelijk maken dat het genoeg is geweest", aldus Van Keimpema.

Volgens Verburg stijgt de vraag naar melk de komende jaren echter met ruim 7 miljard kilo. Ze pleit daarom voor verdergaande verhoging van de melkquota, totdat die productielimieten in 2015 geheel verdwijnen. De Europese Commissie had 1 procent stijging per jaar voorgesteld, maar Verburg en veel andere ministers willen dat oprekken naar 2 á 3 procent. De minister vreest dat anders melkimport nodig is uit bijvoorbeeld Nieuw–Zeeland.

Maar Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), zei eerder te vrezen dat de hogere melkquota de prijs verder drukt. Dat gebeurde althans met de verhoging in april, stelt hij. De EU–landbouwministers hadden toen de quota met 2 procent verhoogd, mede onder druk van minister Verburg.

Landbouworganisatie LTO Nederland steunt echter minister Verburg bij haar pleidooi voor verdergaande verhoging van de quota.

Minister Verburg zei dinsdag overigens bereid te zijn tot Europese steunmaatregelen bij de overgang naar vrije melkproductie in 2015. Dat kan onder meer hulp bieden voor minder rendabele boeren in veenweidegebieden, zogeheten dalboeren. Onder meer Duitsland vraagt de EU om een melkfonds vooral voor haar eigen bergboeren. Die kampen ook met hogere kosten dan andere boeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer