Opinie

Sonja, Kluun en Siebelink

Iedereen leest tegenwoordig de Koran. Tenminste, als je moet afgaan op de Nederlandse bestsellertop 60, waar het tweeluik ”De boodschapper” en ”De Koran” van Kader Abdolah sinds drie weken boven aan het lijstje prijkt. Dat kan toch niet alleen komen doordat het Amsterdamse politiekorps Abdolah’s product met korting mag aanschaffen. Kennelijk kopen tienduizenden Nederlanders dit standaardwerkje, waarin een vrije hertaling van de Koran met een verhaal over Mohammed gecombineerd wordt.

Enny de Bruin
27 May 2008 13:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:53

Verbazingwekkend, als je beseft dat het hier niet echt om een spannend boek gaat. Hoe zouden mensen dat doen? Elke avond een stukje, zoals je poëzie leest? Of knikkebollend boven de bladzijden? Ik weet het niet, maar ik heb het duistere vermoeden dat veel kopers van de Koran het vooral doen om de dubbele rode bandjes in hun boekenkast te prijk te zetten: kijk, ik heb de Koran in huis. Dat zou ook verklaren hoe de ontlezing van onze samenleving tóch hand in hand kan gaan met een jaarlijks toenemende boekenverkoop.Hoewel, er zijn ook andere verklaringen te bedenken als je die bestsellertop 60 eens bekijkt. Niet minder dan 24 van de genoemde titels vallen in de categorie ”boeken onder de € 12,50”, 19 daarvan zijn goedkoper dan een tientje, 8 zitten zelfs onder de 6 euro. Het ideale goedkope verjaardagscadeautje dus.

De hele lijst laat zich -afgezien van een paar filmedities en voetbalboeken- samenvatten in zes categorieën:

  1. Bloedstollende thrillers: David Baldacci, Simone van der Vlugt, Tomas Ross, Baantjer, Suzanne Vermeer, enzovoort. Onbetwist het meest gelezen genre in de Nederlandse boekenwereld.

  2. Literairekringboeken (kunnen ook functioneren als ongelezen statussymbolen): tweemaal Khaled Hosseini, prijswinnaars D. Hooijer en Arnon Grunberg, publiekslievelingen Siebelink, Japin en Wierenga, internationale kopstukken Yann Martel en Pascal Mercier. En natuurlijk Kader Abdolah, in tweevoud.

  3. Sonja Bakker: drie dieetboeken op de lijst, dat is al bijna drie jaar lang zo.

  4. Biografisch en autobiografisch werk, variërend van historische familiegeschiedenissen (Charles Lewinsky, Judith Koelemeijer, Suzanna Jansen) tot verslagen van wereldreizen en fietstochten (Elizabeth Gilbert, Liza van Sambeek), ervaringen met kanker en andere problemen (Kluun, Sophie van der Stap, Maria Mosterd) en verslagen van buitenlandse correspondenten (Joris Luijendijk, Monique van Hoogstraten & Eva Jinek).

  5. Vaag-spiritueel gedoe: een new age-achtige heksenroman van Paulo Coelho, een al even dubieus toekomstvisioen van Eckhart Tolle, de mysterieuze denktherapie van Rhonda Byrne en de bijna-doodervaringen van Pim van Lommel.

  6. Goedkope cadeauboekjes: te veel om op te noemen, van Annie M. G. Schmidt tot Santa Montefiore.

Dat alles zegt natuurlijk veel over de belangstelling van de Nederlandse boekenkoper - niet te hoogdravend, veel spanning en sensatie, en graag praktische ervaringen en adviezen bij de moeilijke dingen van het leven: overgewicht, ziekte, familieproblemen.

Zou dat voor christelijke lezers anders liggen? Je kunt weliswaar de meest degelijke dames in dito boekhandels een nieuwe Sonja zien aanschaffen, maar verder lijken de top tienen van de christelijke boekhandel een ander beeld te geven. In plaats van thrillers lezen wij romantische Amerikaanse fictie, en in plaats van Lewinsky en Koelemeijer hebben wij domineesbiografieën. Wij nemen praktisch-pastorale werkjes ter hand in plaats van Rhonda Byrne, en we kopen ook duurdere lectuur, eenvoudig omdat er van christelijke romans nooit eens een goedkope editie verschijnt. Maar dat is de oppervlakte. De verschillen in achterliggende mentaliteit kunnen wel eens minder groot zijn dan ze lijken.

Reageren aan scribent? beeldenstorm@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer