Economie

Slimme meter komt in twee stappen

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken houdt vast aan haar wetsvoorstel om alle huizen in Nederland te voorzien van zogenaamde slimme meters, die bestaande gas- en elektriciteitsmeters gaan vervangen.

ANP
27 May 2008 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
DEN HAAG - Nog even en de vertrouwde gasmeter is verdwenen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken houdt vast aan haar wetsvoorstel om alle huizen in Nederland te voorzien van zogenaamde slimme meters, die bestaande gas- en elektriciteitsmeters gaa
DEN HAAG - Nog even en de vertrouwde gasmeter is verdwenen. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken houdt vast aan haar wetsvoorstel om alle huizen in Nederland te voorzien van zogenaamde slimme meters, die bestaande gas- en elektriciteitsmeters gaa

De CDA-bewindsvrouw zegde maandag de Tweede Kamer toe, dat dit zal gebeuren in twee stappen.Er wordt een begin gemaakt in nieuwbouw en grootscheepse renovatieprojecten, zoals regels van de Europese Unie voorschrijven. Voor de rest van het land wordt invoering pas verplicht als de meters nog ’slimmer’ zijn.

Van der Hoeven kwam met de toezegging tegemoet aan haar eigen partij en aan de PvdA. De Kamerleden Samsom (PvdA) en Hessels (CDA) eisten dat de meters ook registreren hoeveel stroom de consument zelf levert aan het net, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak of nieuwe verwarmingsketels die ook stroom leveren.

De nieuwe meters zijn voortdurend op afstand uitleesbaar en bieden de leverancier van stroom en gas de mogelijkheid snel in te grijpen bij uitzonderlijk hoog gebruik. Ook gaan consumenten vaker informatie krijgen over hun verbruik. Vooral als dat gepaard gaat met besparingstips kan dat leiden tot een daling in het verbruik. De slimme meter heeft het ook in zich om de wasmachine automatisch aan te zetten op een moment dat een lager stroomtarief ingaat of om apparaten uit te zetten als die langdurig op stand-by staan.

Minister Van der Hoeven was het niet eens met de Consumentenbond, die erop wees dat de nieuwe meters meer energie verbruiken dan de huidige en per saldo leiden tot een hoger verbruik. De nieuwe meters verbruiken 17 kilowattuur per jaar meer en dat staat niet in verhouding tot de mogelijkheden van besparing, aldus de CDA-bewindsvrouw.

VVD’er Zijlstra zei moeite te hebben met het verplichte karakter van de invoering en pleitte voor keuzevrijheid van de consument. Hij was sceptisch over de voordelen van de meter. SP’er Jansen vond dat de slimme meter pas ingevoerd mag worden als hard te maken is dat de consument daar daadwerkelijk voordeel bij heeft.

Van der Hoeven zegde Duyvendak (GroenLinks) toe dat wetenschappers mogen proberen om in te breken in de computerapparatuur van de slimme meter. Volgens Van der Hoeven moeten ze net zo goed beveiligd worden als het betalingsverkeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer