Politiek

PvdA nog steeds kritisch over JSF-project

DEN HAAG – De Tweede Kamer praat dinsdag over een intentieovereenkomst voor de aanschaf van twee Joint Strike Fighter (F–35 Lightning II) testvliegtuigen. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid van de Tweede Kamer akkoord gaat met dit zogenoemde Memorandum of Understanding, hoewel de PvdA nog steeds kritisch is over het JSF-project.

Redactie digitale media
27 May 2008 07:32Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
FORT WORTH - De Joint Strike Fighter, officieel F–35 Lightning II, wordt onthuld bij de vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas, 7 juli 2006. De Tweede Kamer praat dinsdag over een intentieovereenkomst voor de aanschaf van twee Joint Strike Fighter testv
FORT WORTH - De Joint Strike Fighter, officieel F–35 Lightning II, wordt onthuld bij de vliegtuigbouwer Lockheed Martin in Texas, 7 juli 2006. De Tweede Kamer praat dinsdag over een intentieovereenkomst voor de aanschaf van twee Joint Strike Fighter testv

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben vorig jaar in het regeerakkoord afgesproken dat achtereenvolgens in 2009 en 2010 een definitief besluit volgt over de aankoop van de testexemplaren van de beoogde opvolger van de Nederlandse F–16 gevechtsvliegtuigen. In 2010 wordt definitief besloten of Nederland echt overgaat tot de vervanging van de F–16 met dit nieuwe, nog niet uitontwikkelde toestel.De oorspronkelijk tegen de JSF gekeerde coalitiepartij PvdA is nog steeds kritisch en wil meer zekerheid over de kostprijs van de JSF en de eventuele kosten voor het opknappen van de huidige F–16’s, zodat ze langer mee kunnen. Verder heeft de partij vragen over de techniek en eist zij een onafhankelijk onderzoek naar de alternatieven. Maar volgens Defensie kost het uitstappen uit het JSF–project de Staat minstens 450 miljoen euro.

Nederland besloot in 2002 tot deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Deze zomer houdt het kabinet nog de zogenoemde ’business case’ tegen het licht. Dan wordt opnieuw gekeken welk percentage het bedrijfsleven aan de Staat moet betalen voor de opdrachten die zij aan de Nederlandse deelname overhouden. Het bedrijfsleven vindt dat dit percentage naar beneden moet.

Nederland heeft tot nu toe ruim 1 miljard euro in het project gestoken. Defensie stelde de te verwachten totale besteding voor het JSF–project in februari nog naar boven bij op bijna 5,7 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer