Voorlopig geen lage btw op spaarlamp
Het zit er voorlopig niet in dat de btw op spaarlampen omlaag gaat om de verkoop te stimuleren. Volgens de Nederlandse winkeliers, die bereid zijn om vanaf 2011 geen gloeilampen van 60 watt of meer te verkopen, kunnen die bij een lagere btw nog eerder uit de schappen verdwijnen.
„We horen van klanten dat de prijs een rol speelt bij de keuze van zuinige verlichting. De klant is koning. Als we een betaalbaar alternatief hebben, willen we wel eerder stoppen met de verkoop van die gloeilampen", preste voorzitter Ed Hamming van de Raad Nederlandse Detailhandel maandag bij de presentatie van een advies van een speciale werkgroep verlichting.Volgens minister Jacqueline Cramer (VROM) is het kabinet erover in gesprek om milieuvriendelijke producten onder het lage btw–tarief te brengen. „Maar dat gesprek is nog in een te vroeg stadium om te kunnen zeggen dat we dat gaan doen", zei ze. Bovendien is toestemming van Brussel nodig.
Cramer maakte duidelijk dat ook het schrappen van een gewraakte Europese importheffing op Aziatische spaarlampen, die daardoor meer dan 60 procent duurder zijn, geduld vraagt. „Zover is het nog niet". Maar volgens de minister bespaart de consument nu al jaarlijks 10 euro door de aanschaf van een spaarlamp. „Je verdient de spaarlamp in pakweg tien maanden terug".
Cramer toonde zich enthousiast over de ongeveer veertig aanbevelingen van de werkgroep. Ze wil nu plannen uitwerken, samen met betrokken partijen zoals de verlichtingsbranche en gemeenten en provincies. Cramer stelde eind vorig jaar de werkgroep in, om met ideëen te komen waarmee zuinige verlichting gemeengoed kan worden in Nederland. Bedrijven als Philips en NUON, installateurs, lagere overheden en Natuur en Milieu zitten er in. Voorzitter is GroenLinks–burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen.
Een jaar geleden, vlak na haar aantreden, deed Cramer de aloude gloeilamp in de ban. Zij wilde in vier in jaar van de gloeilamp af, maar na kritiek van coalitiepartner CDA op een verkoopverbod slikte zij die plannen in.
Uit een steekproef door Natuur en Milieu in vijftig supermarkten en bouwmarkten blijkt overigens dat de consument nog weinig keus heeft. Slechts een op de vijf lampen in de schappen is een spaarlamp. Dit jaar nog zouden daarom afspraken moeten komen om al vanaf 2009 te stoppen met de verkoop van gloeilampen van 100 watt of meer.