Opinie

Een huisgezin

Een zestienjarige jongen uit het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag slaat een man dood met een hamer.

G. R. J. van Heukelom
23 May 2008 21:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:53

Hoe kan het gebeuren? Het is laat. De drank heeft rijkelijk gevloeid. Zo vieren sommige jongeren op straat hun eigen feestjes.De jongeren vallen in hun overmoed en baldadigheid anderen lastig. Ze worden door een man van middelbare leeftijd aangesproken op hun dwaze gedrag. Hij moet dit met de dood bekopen.

De weduwe heeft de kracht om de ouders van de dader te bezoeken. Wat zul je als ouder(s) dan denken?

Steeds weer worden we via de media deelgenoot van gruwelijke misdaden die door jonge kinderen worden gepleegd. Moorden, verkrachtingen, overvallen en intimidaties zijn aan de orde van de dag.

Er zijn veel mensen die in een dorp of wijk wonen waar jeugdbendes de openbare orde beheersen. Wat te doen? Eromheen lopen uit angst voor vergelding? De mond houden omdat u het volgende slachtoffer kunt zijn?

Natuurlijk worden er maatregelen genomen. Meer controle door politie, toegangspoortjes op scholen, instituten voor heropvoeding, jeugdgevangenissen en de nieuwste: de avondklok in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Toch schijnt het niet te helpen, want de brij aan gruwelijke misdaden wordt steeds dikker.

Ouders
Dat die weduwe bij de ouders van de dader op bezoek ging, was moedig, maar kwam ook voort uit de vraag uit wat voor nest die jongen kwam. Eigenlijk moet die vraag meer gesteld worden: wat zijn dat voor ouders? Welke rol spelen de ouders in die grensoverschrijdende misdaden? Kunnen die eigenlijk buiten schot blijven? Vinden ouders het makkelijk om de opvoeding van hun kinderen over te laten aan de straat, de staat en de school?

Wat is nu eigenlijk een huisgezin? Een snackbar waar ieder lid op eigen tijd zijn eigen gang kan gaan? Een hotel om te eten en slapen?

In de gezinnen in de gereformeerde gezindte is ook heel wat loos. Als de cijfers op een rij worden gezet -en die gegevens zijn er- schrik ik als ik zie waar ouders mee bezig zijn. Een explosie van huiselijk geweld, psychische spanningen, incest, scheidingen en ga zo maar door. Kunnen we zo kinderen opvoeden?

En als dat niet voor u geldt: weet ú nog wat uw kinderen bezighoudt en waar ze uithangen?

In huis
Wat is dan een huisgezin? Je kunt te rade gaan bij Jac. Koelman die in zijn ”Plichten der ouders” zeer rake en nog steeds actuele zaken aandraagt. Men kan tegenwerpen dat Koelman makkelijk wat opschreef omdat hij geen kinderen had.

Daarom citeer ik uit een boekje dat in 1899 is verschenen. Het is getiteld ”Als gij in uw huis zijt” en geschreven door de bekende Abraham Kuyper. Het boekje bevat 58 hoofdstukken, meestal van een paar bladzijden, en werd meegegeven aan jonggehuwden.

In het tweede hoofdstuk beschrijft Kuyper het huiselijk leven. „Het huis”, schrijft hij, „is geen vinding van mensen, maar een schepping onzes Gods, te onzen behoeve.” Hij wijst erop dat de Heere Jezus reeds spreekt van het Vaderhuis met zijn vele woningen. „De Heere woonde onder Israël in een huis op Sion. De Schrift noemt God Zelf een Huis: „Wees mij tot een sterke Rotssteen, tot een zeer vast Huis”, en het leven in huis wordt in de Schrift in ere gehouden.”

Niet uitgaan
Kuyper vervolgt met: „Uitgaan of thuis blijven zijn ook nu woorden waarin twee eigen sferen van menselijk leven besloten liggen. En u weet zeer wel, dat de Schrift ons niet in huizen opsluit en veeleer ons ook uit ons huis uitroept, om ook in de wereld onze God te dienen. Maar het feit staat er niet minder vast om, dat er meer zielen in de wereld dan in huis verloren gaan, dat de Heilige Geest vrijwel meer in de wereld dan in huis bedroefd wordt en dat het gevaar om zedelijk vergiftigd te worden en van zijn God af te gaan, vrijwat sterker dreigt op de staten, dan als ge nederzit in uw huis. Zo is het huis een toevluchtoord, een tente der behoudenis, waarin voor de bozen storm der wereld terugtrekt.

”Uitgaan”, dat toverwoord voor wie lang in huis moet zitten, wordt steeds meer de zucht -bijna zeiden we de hartstocht- die het leven beheerst. Wie nog veel in zijn eigen huis zit, wordt minachtend een huismus genoemd. Als zoveel samenwerkt, om de kracht en de zegen van het huisgezin, moet juist in onze kringen het fundament van het huiselijk leven gesterkt worden.” Tot zover Abraham de Geweldige.

Een herbezinning op de vraag ”Wat is een huisgezin?” moet snel ter hand worden genomen

Reageren aan scribent? welbeschouwd@refdag.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer