Politiek

Oppositie ergert zich aan premier

De oppositie in de Tweede Kamer ergert zich aan de uitspraak van premier Balkenende dat Nederland een te negatief zelfbeeld heeft.

Redactie politiek
23 May 2008 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 05:52
Premier Balkenende. Foto ANP
Premier Balkenende. Foto ANP

GroenLinksleider Halsema vindt dat Balkenende zijn uitlatingen moet terugnemen zo bleek donderdag tijdens het debat naar aanleiding van Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei waarop het kabinet jaarlijks verantwoording aflegt over het gevoerde beleid in het voorgaande jaar.In een toelichting op zijn verantwoordingsbrief, die dit jaar voor het eerst verscheen en die Verantwoordingsdag meer aanzien moet geven, gaf Balkenende aan dat Nederland een „veel te negatief zelfbeeld” heeft. Dat is volgens de premier niet nodig, omdat het er in internationaal perspectief prima voor staat. „Ik heb niets met klagerigheid en cynisme. Dat helpt je geen steek verder”, voegde hij eraan toe.

Volgens Halsema geeft het geen pas dat het kabinet op de dag dat het zelf verantwoording moet afleggen „de samenleving de maat neemt” met een „jij-bak van een negatief zelfbeeld.” Ook de andere oppositiefracties laakten de uitlating van Balkenende.

De oppositie verweet Balkenende donderdag vooral een gebrek aan leiderschap. „U toont inzicht noch leiderschap”, stelde SP-leider Marijnissen, die het kabinet verder inwreef de publieke sector te verwaarlozen.

Volgens Pechtold (D66)trekt de premier een „leiderschapsbroek aan” die hem niet past „en waar hij na vijf jaar nog steeds niet is ingegroeid.” Rutte stelde dat Balkenende „volkomen de weg is kwijtgeraakt in het bord spaghetti dat hij zelf heeft gekookt.”

PVV-leider Wilders adviseerde de premier de telefoon te pakken en het paleis te bellen. „Zeg gewoon: ik zie het niet meer zitten, zoek maar iemand anders.”

De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie lieten zich stukken positiever uit over het kabinetsbeleid van vorig jaar. Ze zijn vooral in hun nopjes met de goede financiële resultaten.

ChristenUniefractieleider Slob en CDA-fractieleider Van Geel legden echter wel de vinger bij de onvrede en het wantrouwen in de samenleving. Slob vroeg Balkenende om een antwoord hierop. „Juist van een kabinet dat zo actief de dialoog zoekt met de samenleving mag je op dit punt reflectie en zelfreflectie verwachten.”

Van Geel maande het kabinet om snel de resultaten van het beleid zichtbaar maken, om zo vertrouwen te wekken bij de burger.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer