Visdieven zorgen voor overlast
Een kolonie visdieven bij het sluizencomplex in Terneuzen zorgt voor overlast. Mensen worden door de vogels bekogeld met uitwerpselen, steentjes en schelpjes. Rijkswaterstaat verhuist de visdieven daarom naar een andere locatie.
Dat is donderdag bekendgemaakt.De dieren worden agressief als mensen in hun buurt komen. Vaartuigen en onderhoudswerken aan de sluizen verstoren de rust van de vogels. Rijkswaterstaat verplaatst ze daarom naar een grotere en geschiktere locatie die niet ver van de huidige broedplaats ligt. „We streven naar duurzaam behoud van de locatie, waar de visdieven kunnen broeden zonder door mensen gestoord te worden”, aldus een deskundige.
Op dit moment al ingrijpen is niet mogelijk, omdat de 500 broedparen sinds half mei zijn neergestreken bij de Middensluis in Terneuzen. Medio juli vertrekt de vogelkolonie naar Afrika om te overwinteren, waarna de dieren volgend jaar in de lente terugkeren. Tijdens die periode kan een nieuw broedeiland worden aangelegd en maakt Rijkswaterstaat de oude locatie ongeschikt. De verhuizing van de grote kolonie zal in één keer gebeuren.
De Westerschelde kent drie broedplaatsen: Hooge Platen, het Verdronken Land van Saeftinghe en Terneuzen. De populatie van de visdieven is de laatste jaren sterk toegenomen. De 500 broedparen zijn in gezelschap van 340 kokmeeuwen. De visdief heeft een beschermde status en valt onder de Natuurbeschermingswet.
De totale kosten van de verplaatsing worden geschat op 300.000 euro.