Veen in de ban van terreur tegen boekhandel
Eerst vier kogels door de ruit en nog geen drie weken later een molotovcocktail. Het doelwit is de reformatorische boekhandel ’t Schrijvertje in het Brabantse Veen. De grote vraag is: waarom?
Maandagavond 5 mei, 23.00 uur: de etalageruiten van de boekhandel aan de Witboomstraat gaan aan diggelen als een onbekende er vier schoten op afvuurt. Buurtbewoners horen de knallen wel, maar denken dat het om vuurwerk op Bevrijdingsdag gaan. De politie vindt echter vier hulzen en een kogel in de winkel. De politie start een onderzoek. De eigenaar van de winkel, G. Duijzer, en zijn zoon en schoondochter die de winkel beheren, weten niets anders te doen dan de ruiten te vervangen.Donderdagmorgen 22 mei 00.45: opnieuw grote schrik aan de Witboomstraat. Door de ruit van de voordeur van ’t Schrijvertje wordt een fles met een brandbare vloeistof gegooid. De fles komt vlak voor de kassa terecht en zet de vloer in brand. Een omwonende ziet een auto hard achteruitrijden. Daarna hoort hij een klap en glasgerinkel. De man gaat samen met de zoon van de eigenaar, die naast de winkel woont, naar binnen en weet de beginnende brand uit te trappen.
Brandweer en politie rukken uit. De brandweer is zo klaar, maar voor de politie is er werk aan de winkel. De technische recherche is de hele dag bezig met onderzoek. Andere rechercheurs houden een buurtonderzoek.
Veen staat door de gebeurtenissen op zijn kop. De impact op de vrij kleine gemeenschap is groot. Iedereen vraagt zich af wie dit heeft gedaan en vooral waarom het is gebeurd. Allerlei verhalen doen de ronde.
De boekhandel ligt aan een kruispunt midden in het dorp. Tijdens de jaarwisseling kwam het hier verschillende keren tot relletjes. Het was de gewoonte om op het kruispunt autowrakken te parkeren en die met oud en nieuw in brand te steken. Als de politie er wat aan wilde doen, werden agenten bekogeld met vuurwerk, molotovcocktails en bierflessen. In 2003 raakten enkele brandweermannen en agenten bij de ongeregeldheden gewond.
Niet alleen rond de jaarwisseling is er een groep inwoners van Veen die van een ’verzetje’ houdt. Volgens G. Duijzer zijn vernielingen in Veen aan de orde van de dag. Duijzer -voorzitter van de dorpsraad- heeft daar al verschillende keren zijn ongenoegen over laten blijken. „Veen viert dit jaar zijn 900-jarig bestaan. Mede in dat licht deden we een oproep om het gezellig te houden in het dorp. Het gevolg was dat er twee jubileumborden met kogels zijn doorzeefd.” Het zou kunnen dat de aanslagen op Duijzers boekwinkel met zijn protest tegen vernielingen te maken heeft.
Iets anders wat mee kan spelen, is de veroordeling van diens zoon in 2006 wegens seksueel misbruik van twee minderjarigen. Duijzer senior denkt echter dat dit er niets mee te maken heeft. „Dan hadden de daders zijn huis wel getroffen. De zaak is mijn eigendom. Ik zal voor de 75.000 euro schade moeten opdraaien, niet mijn zoon.”
De politie Midden- en West-Brabant houdt alle opties open. „Wij zullen de verhalen die in het dorp de ronde doen op hun merites beoordelen”, zegt politiewoordvoerder W. van Hooijdonk. „Duidelijk is in ieder geval dat er een verband is met het schietincident begin deze maand. Beide gebeurtenissen komen intimiderend en beangstigend over. Als de brand niet zo snel was ontdekt, hadden de gevolgen erger kunnen zijn.”
De politie zet voorlopig een vier man sterk rechercheteam op de zaak. Van Hooijdonk: „Als het nodig is, breiden we dat uit. Hier moet de onderste steen bovenkomen.”