Voedsel gaat veel arme landen extra geld kosten
Arme landen die afhankelijk zijn van geïmporteerd voedsel zullen de rekening hiervoor dit jaar mogelijk met 40 procent zien stijgen. Dat bleek donderdag uit een vooruitblik van de wereldvoedselorganisatie FAO.
De organisatie verwacht dat de armste landen nauwelijks profiteren van de verwachte recordoogst dit jaar. Wereldwijd zullen landen in 2008 zo’n 26 procent meer aan het invoeren van voedsel uitgeven dan in 2007. Als de huidige trend aanhoudt, is een gemiddeld voedselpakket uit het buitenland vier keer zo duur als in 2000.De recordoogst die voor dit jaar wordt verwacht, zal de prijzen iets drukken. Maar volgens de FAO verandert dit weinig tot niets aan de situatie van de meest kwetsbare landen, waar mensen 50 tot 80 procent van hun inkomen besteden aan voedsel.
Naar verwachting valt de graanoogst dit jaar 3,8 procent groter uit dan vorig jaar. Tarwe is de grootste stijger. Daarvan wordt 8,7 procent meer van het land gehaald dan in 2007.
Ook zal waarschijnlijk 2,3 procent meer rijst worden geoogst, maar dat is niet voldoende om de prijs -die dit jaar al met 71 procent is gestegen- flink te laten dalen. Dat is het gevolg van de steeds stijgende vraag naar het gewas en de maatregelen die landen zullen nemen om hun reserves aan te vullen. Ook de exportverboden die verscheidene landen hebben afgekondigd, stuwen de prijzen.
De hoeveelheid graan die gebruikt wordt voor de productie van biobrandstof zal dit jaar met 40 procent toenemen. Het gaat om 98 miljoen ton graan, waarvan 92 miljoen ton mais. Er komt steeds meer kritiek op het gebruik van landbouwgewassen voor biobrandstof, nu de voedselprijzen zijn gestegen, waardoor voor miljoenen mensen tekorten dreigen.
De Verenigde Naties schrijven de prijsstijgingen toe aan de hoge olieprijzen, de groeiende vraag, verkeerd handelsbeleid, slecht weer, paniekaankopen en speculatie. De stijgende voedselprijzen hebben wereldwijd tot demonstraties geleid.
Het Europees Parlement hekelde donderdag banken die het mogelijk maken voor hun cliënten om te speculeren op stijgende voedselprijzen. Het parlement vroeg de Europese Commissie in een resolutie om daar maatregelen tegen te nemen. Onder meer het Nederlandse Robeco, de Belgische bank KBC en de Deutsche Bank bieden fondsen aan, gebaseerd op een mogelijke verdere stijging van de mondiale voedselprijzen. De socialisten in het EP noemen het schandalig, onethisch en verwerpelijk om winst te behalen over de ruggen van de allerarmsten in de wereld.
Inmiddels lijden 854 miljoen mensen in de wereld honger, bijna 6 miljoen kinderen sterven jaarlijks door ondervoeding. Elk jaar komen er 4 miljoen mensen bij die honger lijden.
GroenLinks oppert dat minder vlees eten kan leiden tot minder honger in de wereld. Voor de productie van 1 kilo vlees is 8 kilo graan nodig. Als de wereld minder vlees eet, is er dus veel meer graan over om hongerige magen te voeden, aldus GroenLinks.