Politiek

SP wil af van ”gehaktdag” in Kamer

De SP wil Verantwoordingsdag afschaffen. Fractieleider Marijnissen zei dit donderdagmorgen tijdens het debat naar aanleiding van Verantwoordingsdag, die woensdag voor de achtste keer plaatshad.

Redactie politiek
22 May 2008 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

Marijnissen noemt Verantwoordingsdag -ook wel ”woensdag gehaktdag” genoemd- waarop het Rijk jaarlijks verantwoording aflegt over de financiën in het achterliggende jaar een „fremdkörper. Het was niets en het zal nooit iets worden.”Volgens de SP-voorman heeft de Kamer „de grondwettelijke plicht” het kabinet „365 dagen per jaar” te controleren. Gevoelige dossiers kunnen volgens hem beter in commissieverband worden aangepakt.

De Kamer debatteerde vandaag met premier Balkenende en minister Bos van Financiën over alle zogenoemde verantwoordingsstukken: de jaarverslagen van alle departementen, de woensdag gepubliceerde controle hierop door de Algemene Rekenkamer en de verantwoordingsbrief van de premier.

In deze brief, die woensdag voor het eerst verscheen, zet Balkenende de resultaten van één jaar kabinetsbeleid op een rijtje. De verantwoordingsbrief is een noviteit die is bedoeld om Verantwoordingsdag een meer politiek karakter en daardoor meer aanzien te geven. In de achterliggende jaren kwam de dag niet goed uit de verf.

De regeringsfracties in de Tweede Kamer reageerden vanmorgen overwegend positief op de lijvige stukken. Zo is CDA-leider Van Geel tevreden over de economische prestaties en constateert zijn PvdA-collega Hamer dat de „neoliberale koers” van de vorige kabinetten-Balkenende definitief voorbij is. Volgens fractieleider Slob van de ChristenUnie heeft het kabinet „een goed begin” gemaakt.

De oppositiepartijen zijn minder vleiend. VVD-leider Rutte verwijt het kabinet een gebrek aan daadkracht. De verantwoordingsbrief van Balkenende noemt hij een „onleesbaar” stuk met „nul oplossingen en nul bevlogenheid.”

D66-leider Pechtold wil dat het kabinet uitlegt hoe het kan dat het aantal ambtenaren vorig jaar met 3000 is toegenomen, terwijl het kabinet de uitgaven voor het ambtelijk apparaat juist wilde laten dalen.

De SGP constateert dat Nederland er financieel en economisch goed voorstond in 2007, maar dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Wat betreft maatregelen op medisch-ethisch terrein is er volgens SGP-leider Van der Vlies sprake van „getreuzel.” Volgens Van der Vlies moet het kabinet de mooie woorden daarom nu omzetten in daden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer