Kerk & religie

Aartsbisdom Utrecht heft dekenaten op

Alle vijf dekenaten van het aartsbisdom Utrecht worden opgeheven. De 45 medewerkers van de regionale kerkverbanden worden ontslagen. De reden is de slechte financiële situatie van het in oppervlakte grootste bisdom van Nederland.

ANP
22 May 2008 12:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

Dit heeft het aartsbisdom woensdag bekendgemaakt.Het aartsbisdom moet volgens econoom Martin Boeser 2 miljoen euro „ombuigen.” Het bisdom wil de opbrengsten met 700.000 euro verhogen. De rest moet uit bezuinigingen komen. De uitgaven bedragen nu 5,5 miljoen euro.

Vorige maand werd al bekend dat ook medewerkers van het aartsbisdom zelf hun baan zullen verliezen. Om hoeveel van de zestig personeelsleden het gaat, is nog niet duidelijk.

De vroegere bisschop van Groningen-Leeuwarden, Wim Eijk, leidt sinds eind januari het aartsbisdom. Bij zijn installatie maakte hij al duidelijk dat hij prioriteit wilde geven aan de slechte financiële situatie van het aartsbisdom.

De nieuwe reorganisatie komt in plaats van de bezuinigingen die het aartsbisdom onder Eijks voorganger, kardinaal Ad Simonis, in november reeds had aangekondigd. Die plannen behelsden dat het aantal arbeidsplaatsen van 75 tot 59 zou worden teruggebracht. Volgens Boeser zijn die plannen onvoldoende gebleken.

Het kapittel, het belangrijkste adviesorgaan van het aartsbisdom, en de raad voor economische aangelegenheden hebben met het principebesluit om te reorganiseren ingestemd. De dekenaten zullen per 1 september als rechtspersoon worden opgeheven. Omdat de ruim driehonderd parochies worden samengevoegd tot 45 parochies met meerdere kerkgelegenheden, zijn de dekenaten in de huidige vorm en omvang niet meer noodzakelijk, meent de leiding van het aartsbisdom.

De komende tijd zal zij met de vakorganisaties overleggen over een sociaal plan voor de werknemers die op straat komen te staan. De dekens zelf vervullen hun functie niet fulltime. Zij zijn ook in een parochie actief en zullen pastoraal actief blijven. Een van hen is hulpbisschop Gerard de Korte, die ook deken van het dekenaat IJssellanden is.

De besturen van het aartsbisdom en de dekenaten zullen onderzoeken welke pastorale kerntaken de dekenaten nu behartigen. Aan de hand daarvan zal de bisdomstaf bepalen welke taken op welk niveau worden gehandhaafd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer