Economie

Tik op de vingers voor bestuur ASMI

Aandeelhouders van de chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) hebben woensdag het bestuur van de onderneming nog een standje gegeven. Een meerderheid stemde tegen het gevoerde beleid in 2007. Dit gebeurde nadat het Britse pensioenfonds Hermes, een grote aandeelhouder, tot een tegenstem had opgeroepen.

ANP
22 May 2008 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

De aandeelhoudersvergadering van ASMI werd daarmee onverwacht nog grimmig. Dinsdagavond leek door de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de angel uit het conflict gehaald door beide strijdende partijen op te roepen naar de onderhandelingstafel terug te keren.Hermes zint samen met het Amerikaanse hedgefonds Fursa al geruime tijd op een machtsgreep bij ASMI. Volgens beide aandeelhouders presteert de chipmachinefabrikant ondermaats in vergelijking met de concurrentie. Eigenlijk wilden Hermes en Fursa woensdag topman Chuck del Prado ontslaan, maar de ondernemingskamer stak daar een stokje voor.

De wraak van Hermes kwam in de vorm van een tegenstem voor het gevoerde beleid. Opvallend was dat de Stichting Continuïteit ASMI zich van stemming onthield. De stichting had vorige week bijna 30 procent van de stemrechten verworven om te kunnen voorkomen dat Del Prado zou worden weggestemd. Steun voor het beleid in 2007 ging de stichting echter te ver, volgens voorzitter Michael van Galen omdat ze nog maar net aandeelhouder is.

President-commissaris Paul van den Hoek van ASMI reageerde geërgerd op de opstelling van Hermes. „Dit draagt niet bij aan de constructieve dialoog die ze eerder nog voorstond”, zei Van den Hoek. Hermes kreeg aandeelhouders met in totaal ruim 21 miljoen aandelen achter zich. Aandeelhouders met ongeveer 16 miljoen stemden voor het gevoerde beleid van ASMI in 2007, 22 miljoen aandelen onthielden zich van stemming.

De afkeuring was pijnlijk voor voormalig topman Arthur del Prado, de vader van de huidige bestuursvoorzitter van ASMI. Hij was vorig jaar nog verantwoordelijk voor de gang van zaken bij het bedrijf dat hij in 1968 oprichtte. Dit voorjaar droeg de Nederlandse chippionier het stokje over aan zijn zoon.

Arthur del Prado werd op de aandeelhoudersvergadering wel benoemd tot erevoorzitter van ASMI. De 76-jarige oud-topman kon het echter in een dankwoord niet nalaten de huidige situatie bij ’zijn’ onderneming „absurd” te noemen. Hij eindigde met de woorden: „Heren activisten, don’t worry, we’re not finished yet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer