Buitenland

Een op tien patiënten geïnfecteerd in ziekenhuis

Gemiddeld een op de tien Europeanen loopt de ziekenhuisbacterie MRSA op tijdens een behandeling in een ziekenhuis. In Nederland is het risico daarop 3 procent. Dat meldden medisch technologisch producent Eucomed en de Internationale Alliantie voor Patiëntenorganisaties (IAPO) woensdag.

ANP
21 May 2008 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:52

Artsen hergebruiken steeds vaker instrumenten die zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. De financiële druk in de zorgsector is hoog, waardoor artsen proberen de kosten te drukken, aldus Eucomed. Maar hergebruik draagt volgens de organisatie enkel bij aan de kosten. Bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica neemt toe doordat er meer infecties en ontstekingen zijn.Noordelijke EU–landen, waaronder Nederland, doen het stukken beter dan landen als Italië en Roemenië. Daar loopt meer dan 50 procent van de patiënten de ziekenhuisbacterie op.

In totaal lopen per jaar 3 miljoen mensen verschillende infecties op en overlijden er 50.000 door infecties die ze oplopen in Europese hospitalen. In Nederland zijn er volgens eerdere onderzoeken jaarlijks tussen de 1800 en 3000 vermijdbare sterfgevallen en bestaat er voor patiënten een kans van 10 procent iets nieuws op te lopen tijdens de behandeling van een andere aandoening.

De extra kosten die de ’foutjes’ met zich meebrengen worden door Eucomed op 11 miljard euro per jaar geschat op Europees niveau.

Eucomed en IAPO roepen de Europese Commissie op om actie te ondernemen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zou een platform moeten vormen waar de noordelijke landen hun kennis kunnen delen met andere lidstaten. Zo heeft Nederland een beter hygiënesysteem, bijvoorbeeld wat betreft handenwassen en quarantaine, dan veel zuidelijke EU–landen. Ook zou Brussel minimumeisen moeten stellen waaraan alle ziekenhuizen moeten voldoen.

Volgens Albert van der Zeijden, voormalig voorzitter van IAPO, moeten patiënten beter worden ingelicht: „Als mensen weten welke behandeling ze nodig hebben kunnen ze zelf een oogje in het zeil houden en opletten of ze bijvoorbeeld de juiste dosering medicatie krijgen toegediend". Bovendien moeten mensen hun voorkeuren voor een behandeling kunnen aangeven. „De dokter beslist niet over de patiënt, maar de patiënt zelf", vindt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer