Bezwaaronderzoek bij Belastingdienst
De Algemene Rekenkamer stelt een bezwaaronderzoek in wegens structurele malaise bij de Belastingdienst.
Volgens het onafhankelijke controleorgaan van de overheid, dat woensdagmiddag haar oordeel gaf over de jaarverslagen over 2007 van alle departementen, slaagt de fiscus er niet in om oplossingen te vinden voor enkele hardnekkige problemen.Zo constateert de Rekenkamer bij de fiscus voor het tweede achtereenvolgende jaar ernstige tekortkomingen bij het beheer van toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang. De fouten bij de uitvoering van de huurtoeslag zijn dermate groot (59,6 miljoen euro) dat het jaarverslag van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM, financieel verantwoordelijk voor de huurtoeslag) niet aan de wettelijke eisen voldoet.
Een bezwaaronderzoek is het op een na zwaarste middel dat de Algemene Rekenkamer kan toepassen om te bezien of het nodig is haar allerzwaarste middel in te zetten: bezwaar maken tegen het gevoerde beleid.
Vorig jaar stelde de Algemene Rekenkamer al een bezwaaronderzoek in bij Defensie omdat het ministerie al jarenlang onvoldoende zicht heeft op haar voorraden, waaronder wapens en munitie. Dit onderzoek loopt in ieder geval tot mei 2009, maar kan indien nodig worden verlengd tot mei 2010.
Hoewel de Rekenkamer erkent dat structurele oplossingen bij Defensie niet in één jaar zijn te realiseren, constateert hij vandaag dat de problemen met het munitiebeheer nog even zorgelijk zijn als vorig jaar.
De controle door de Rekenkamer van de jaarverslagen van alle departementen vindt plaats in het kader van de verantwoording die het Rijk jaarlijks aflegt over de financiën in de achterliggende periode op de derde woensdag in mei (Verantwoordingsdag).
Van alle 26 jaarverslagen voldoet alleen dat van het ministerie van VROM niet aan de wettelijke eisen, stelt de Rekenkamer. Het aantal fouten en onzekerheden in de financiële stukken daalde. Het totale aantal onvolkomenheden in de bedrijfsvoering nam, in vergelijking met de jaarverslagen over 2006 met één toe tot 57. Het aantal ernstige onvolkomenheden op de ministeries daalde echter, van vijf naar drie.
Verder leefde de rijksdienst voor een bedrag van 187,6 miljoen de Europese aanbestedingsregels niet na. Een jaar eerder ging het nog om 167,8 miljoen. Soms laten ministeries de Europese regels bewust links liggen, zo constateert de Algemene Rekenkamer, omdat ze als te complex en belemmerend worden ervaren.