Hollandse nieuwe op de duurzame toer
Wie volgend jaar een Hollandse nieuwe bij de viskraam koopt, kan er vrijwel zeker van zijn dat het visje op een duurzame manier gevangen is.
Volgens Maarten Mens van het Productschap Vis, vangt dan het overgrote deel van de haringvissers met het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurmerk.MSC is vergelijkbaar met het bekende FSC-keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout. Het geeft aan dat de vis verantwoord is gevangen en afkomstig is uit goed beheerde, duurzame visgebieden.
Het enige Nederlandse bedrijf dat jaarlijks met twee schepen uitvaart om maatjesharing te vangen, rederij Jaczon in Scheveningen, heeft het label al gekregen. De tientallen Deense en Noorse schepen daarentegen, die het overgrote deel van de haring vangen, hebben over het algemeen nog geen label.
De druk om met een label te werken, neemt volgens Mens toe. Niet alleen vanuit de milieuorganisaties en de media, maar ook vanuit de commercie. „De klant wil een verantwoord product. Vissers vinden het belangrijk om daar rekening mee te houden.”
Dinsdag maakte het Nederlands Visbureau bekend dat de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse nieuwe dit jaar voor het Fonds Psychische Gezondheid is. Geheel volgens de traditie gaan de eerste haringen 3 juni op de Scheveningse visafslag onder de hamer.
In het komende haringseizoen worden ongeveer 200 miljoen haringen omgedoopt tot Hollandse nieuwe. Haring mag Hollandse nieuwe, of maatjesharing heten, als hij goed vet is en op traditionele manier schoongemaakt, gerijpt en gefileerd is.
Haring bevat omega 3-vetzuren, die de communicatie tussen hersencellen zouden verbeteren. De vis heeft volgens het fonds dan ook een positieve invloed op de psyche. „Haring maakt je happy”, aldus een woordvoerster van het fonds.
Nico de Jong van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging ziet de lichting maatjesharing van dit jaar positief tegemoet. „Het mooie weer van de afgelopen tijd heeft ervoor gezorgd dat de haring flink is gegroeid.”
Twee jaar geleden ging het eerste vaatje voor een recordbedrag van de hand. Voor de vis werd toen 75.000 euro betaald.