Gemeenten Vechtstreek gaan samen
De gemeenten De Ronde Venen, Breukelen, Loenen en Abcoude gaan fuseren. Provinciale Staten van Utrecht stemden maandag in met een fusieplan van Gedeputeerde Staten.
Het kabinet moet nog wel een besluit nemen en dit voorleggen aan de Eerste en de Tweede Kamer. De nieuwe gemeente moet op 1 januari 2010 een feit zijn.Met het besluit komt er een einde aan elf jaar getouwtrek in het gebied. De afgelopen jaren passeerden diverse mogelijkheden de revue voor fusies tussen gemeenten. Samenvoeging van gemeenten was noodzakelijk omdat Breukelen, Loenen en Abcoude niet voldoende bestuurskracht hebben. Door ook De Ronde Venen in de fusie te betrekken, moet er wel een krachtige gemeente ontstaan.
De vergadering een maand geleden van de Statencommissie bestuur, Europa en middelen bood nog niet duidelijk of de fusie door zou gaan. De PvdA, in grootte de derde partij in de Staten van Utrecht, nam toen geen duidelijk standpunt in. Gisteren gaf fractievoorzitter Bos echter aan dat een fusie op korte termijn noodzakelijk is. Daardoor kreeg het fusievoorstel van GS een meerderheid.
Behalve de PvdA, steunden ook VVD, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP het voorstel. CU-fractievoorzitter Van Kranenburg vindt het wel een nadeel dat het gebied wordt doorsneden door een snelweg, spoorwegen en waterwegen. Dat bevordert de samenhang niet, zo betoogde hij. Een voorstel van de ChristenUnie voor een studie naar aanpassing van het openbaar vervoer in de nieuwe gemeente werd door GS overgenomen.
SGP’er Bisschop zei dat hij over het algemeen terughouden is bij fusies, maar dat fuseren soms noodzakelijk is. Hij noemde het positief dat een sterke gemeente als De Ronde Venen bij de drie kleinere gemeenten wordt gevoegd. GroenLinks zei dat de nieuwe gemeente een groene buffer kan gaan vormen tussen Utrecht en Amsterdam.
Het CDA was de belangrijkste tegenstemmer. SP, Partij voor de Dieren en Mooi Utrecht zagen evenmin iets in het voorstel. Het CDA diende een amendement in om Abcoude samen te voegen met De Ronde Venen, om daarna binnen twee jaar te kijken of deze fusiegemeente samen zou kunnen gaan met andere plaatsen. Dit amendement haalde het echter niet. „Het onderzoeken van nieuwe varianten heeft geen enkele toegevoegde waarde”, zo zei VVD’er Vos. SP-fractievoorzitter Jonkers-Cornelisse wees nog op het gebrek aan draagkracht onder de inwoners van de fusiegemeenten.
Met de fusie ontstaat een gemeente waarin 66.000 mensen wonen. De voorlopige werknaam wordt Vecht en Venen. Waar het gemeentehuis komt, is nog onduidelijk. De gemeente zal bestaan uit zestien kernen. Volgens gedeputeerde Dekker moet het karakter van deze kernen behouden blijven.
De kern Kockengen, die nu nog bij Breukelen hoort en graag wil samengaan met Woerden, wordt niet losgemaakt. Kockengen zal ook deelnemen aan de fusiegemeente. Volgens Dekker kan een afsplitsing pas ter sprake komen als er opnieuw een fusiebespreking in het gebied komt.