Conferentie beoogt verbod clustermunitie
Afgevaardigden van circa honderd landen zijn maandag bijeengekomen voor een twaalfdaagse conferentie in Dublin om clustermunitie uit te bannen.
„We hebben een unieke kans om clusterbommen te verbieden. Het is nu of nooit”, aldus medevoorzitter Greth Ostern van de organisaties van de Cluster Munitie Coalitie (CMC). „Meer vertraging betekent meer burgerslachtoffers.”Een clusterbom is een bom die zelf weer tientallen kleinere bommen afwerpt. Die maken vaak veel burgerslachtoffers. De explosieven blijven niet zelden na afloop van een conflict liggen, waardoor een soort mijnenvelden ontstaat waarin soms maanden of jaren later alsnog onschuldige slachtoffers vallen.
Onder meer China, India, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten geven echter niet thuis. Het zijn landen die op grote schaal clustermunitie produceren en opslaan. De conferentie heeft dan ook buiten het kader van de Verenigde Naties plaats, omdat de drie grootste producenten van de clusterbom, de Verenigde Staten, Rusland en China, vetorecht in de Veiligheidsraad van de VN bezitten.
In de Ierse hoofdstad wordt gewerkt aan een internationaal verdrag. Landen die de overeenkomst ondertekenen, spreken af nooit meer clusterbommen te gebruiken, ontwikkelen, produceren, verkrijgen, opslaan, behouden of verhandelen. Ze hebben daarnaast zes jaar de tijd om bestaande voorraden te vernietigen.
Paus Benedictus XVI riep regeringen zondag al ertoe op het verdrag te ondertekenen. „We moeten fouten uit het verleden herstellen en herhaling in de toekomst vermijden”, zei de kerkleider in Genua. De paus bad in de Noord-Italiaanse havenstad voor slachtoffers van clusterbommen en hun families. Sommigen van hen zullen bij de conferentie aanwezig zijn.
In Nederland voert de kerkelijke vredesbeweging IKV Pax Christi actie voor een volledig verbod op clustermunitie. Zo roept bisschop Van Luyn, voorzitter van Pax Christi Nederland, in spotjes op de radio de regering ertoe op zich in Dublin voor zo’n algeheel verbod in te zetten. Minister Van Middelkoop van Defensie wil echter niet zo ver gaan. Hij wil de clusterbom M261 voor Apachegevechtshelikopters behouden. De regeringspartijen PvdA en Christenunie, de partij van de bewindsman, zijn wel voor een algeheel verbod.