Nederland wil gevangeniswezen in Uruzgan verbeteren
Nederland onderzoekt op welke wijze het gevangeniswezen in Tarin Kowt kan worden verbeterd. Dat schrijft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De plannen om zowel de gevangenis van de hoofdstad van de provincie Uruzgan te verbouwen, als het personeel beter op te leiden, zijn al oud. Maar het is een lastige kwestie. Met name het eigendom van de grond en de vraag waar gevangenen in de tussentijd moeten blijven, spelen daarbij een rol.Verhagen noemt de toestand in Afghaanse gevangenissen „soms erbarmelijk" en schetst de situatie van overgedragen gevangenen als „fragiel". Tijdens zijn bezoek aan Afghanistan vorige week heeft hij dat onderwerp nog eens aan de orde gesteld bij de Afghaanse nationale veiligheidsdienst NDS in Tarin Kowt en bij president Hamid Karzai. Karzai beloofde de klachten te zullen onderzoeken.
Verhagen deelt de zorgen van de Tweede Kamer over de manier waarop gevangenen door de Afghaanse nationale veiligheidsdienst NDS worden behandeld. Onlangs ontstond daar in Den Haag ophef over naar aanleiding van een stuk in het NRC Handelsblad over klachten van door Nederland overgedragen gevangenen.
Volgens Verhagen hebben zich bij door Nederland gearresteerde gevangenen geen excessen voorgedaan. De Afghaanse president Karzai heeft hem vorige week beloofd een aantal klachten te onderzoeken. Australië is een eigen onderzoek gestart naar een viertal klachten van gedetineerden (voorafgaand aan de overdracht van deze gevangenen aan Nederland) waarbij Australische troepen in Uruzgan betrokken zouden zijn geweest.
De minister ziet geen aanleiding om te stoppen met de overdracht van gevangenen aan de NDS. Hij vindt de behandeling van gevangenen een zaak van de Afghaanse autoriteiten en is wel bereid deze te helpen om dit te verbeteren. Canada heeft in november 2007 wel tijdelijk de overdracht van gevangenen opgeschort. Sinds begin maart 2008 draagt Canada echter weer gevangenen over aan de Afghaanse autoriteiten, zoals is afgesproken in het operatieplan van de NAVO.