Tropische storm teistert Birma
RANGOON – Hevige tropische stortbuien hebben vrijdag de door de cycloon getroffen Irrawaddydelta in Birma geteisterd. Verwoeste wegen veranderden in modderstromen. De storm verergerde de omstandigheden van de 2,5 miljoen mensen in nood.
De militaire junta beweert desondanks dat de hulpacties probleemloos verlopen. De junta waarschuwde vrijdag via de krant alle Birmezen om het niet te wagen hulpgoederen op de zwarte markt te verkopen. Ondertussen doen steeds meer geruchten de ronde over militairen die zich vrachtauto’s vol voedsel, dekens en water toe eigenen. Als er niet snel meer hulpgoederen bij de bevolking terechtkomen, dreigen volgens hulporganisaties veel mensen door honger en ziektes te overlijden.De militaire heersers in Birma hebben tienduizenden dakloze overlevenden van de cycloon Nargis uit kloosters en scholen verdreven en in door de autoriteiten gecontroleerde kampementen ondergebracht. Dat is vernomen van boeddhistische monniken in het Aziatische land. „Mensen zijn met boten en vrachtwagens naar nabijgelegen steden verplaatst”, aldus een monnik in de hoofdstad Rangoon. De inderhaast ingerichte kampen zijn overbevolkt, de hygiënische omstandigheden zijn er zeer slecht en er is gebrek aan voedsel en schoon drinkwater.
De reden van de regeringsmaatregel is niet precies duidelijk, maar de militaire autoriteiten houden de kloosters in het land scherp in de gaten sinds monniken vorig najaar het voortouw namen in volksprotesten tegen de junta. Die protesten werden bloedig onderdrukt. Tientallen mensen kwamen om het leven.
Na de cycloon die het land op 3 mei trof, namen monniken de leiding bij de hulpverlening, daar waar de autoriteiten volledig falen. Een groot deel van de 2,5 miljoen slachtoffers die er volgens de Verenigde Naties zijn, zit nog altijd zonder hulp.
Het officiële dodental als gevolg van de cycloon steeg donderdag tot boven de 43.000. De Verenigde Naties waarschuwden eerder dat het uiteindelijke dodental waarschijnlijk boven de 100.000 zal uitkomen. Ook vrezen de VN voor meer sterfgevallen als de overlevenden niet snel hulp krijgen.
De VN organiseren daarom met spoed een donorconferentie. Dat maakte de Britse premier Gordon Brown donderdag wereldkundig. De top heeft plaats in Azië. „Ik heb begrepen dat deze spoedconferentie door de VN secretaris generaal wordt belegd met een groep Aziatische landen in de regio. Ik denk dat dat een grote vooruitgang is”, stelde Brown. Sinds het geïsoleerde land twee weken geleden werd getroffen door een orkaan heeft het vrijwel alle hulpaanbiedingen afgeslagen.
Alsof er niets aan de hand is in het land meldden Birmese staatsmedia donderdag dat de bevolking zaterdag in een referendum heeft ingestemd met een nieuwe grondwet. De opkomst voor de volksraadpleging in het autoritair geregeerde land zou 99 procent zijn. Volgens de staatsmedia ging 92,4 procent van de stemmers akkoord met de door de junta bepleite nieuwe constitutie, die de rol van het leger versterkt.
Human Rights Watch noemt de bewering van de junta over de uitkomst „een belediging van het Birmese volk.” Volgens de mensenrechtenorganisatie is het onmogelijk dat 92 procent zijn fiat heeft gegeven aan een document dat nauwelijks bekend mag worden verondersteld.