Economie

Van eliteclub naar boerenleenbank

Hij was de eerste bestuursvoorzitter die niet naar de naam Van Lanschot luisterde. Bert Heemskerk nam in 1991 het roer over van het geslacht Van Lanschot dat de bank in 1737 begon in Den Bosch.

ANP
18 October 2002 08:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Donderdag maakte Van Lanschot bekend dat Heemskerk per 1 december de nieuwe topman van Rabobank wordt. De Rabobank kiest met Heemskerk voor een man met een ruime bancaire ervaring. Voordat hij bij de kleine bank voor vermogenden terechtkwam, maakte hij carrière bij ABN Amro. Hij werkte twintig jaar voor de Amsterdamse grootbank, onder meer in Tokio, Dubai en Londen.

Bij de Rabobank zal hij vooral kunnen putten uit de ervaringen uit zijn laatste functie bij ABN. Voordat hij in 1991 in Den Bosch terechtkwam was hij als directeur-generaal binnenland verantwoordelijk voor de consumentenzaken van de bank. Rabo heeft in Nederland de bank met de meeste kantoren en is de grootste hypotheekverstrekker.

Heemskerk bracht het eeuwenoude bankiershuis uit Den Bosch in 1999 naar de beurs. Als een geste naar de vermogende klanten, die vaak aan hem vroegen wanneer ze hun geld in de eigen bank konden investeren, zo verklaarde hij toen de stap.

Hij was niet altijd succesvol. Jarenlang probeerde hij volgens de toenmalige trend de bank te koppelen aan een verzekeraar. In 1998 poogde hij vergeefs Van Lanschot te laten samengaan met verzekeringsbedrijf Nuts Ohra. Toen bleek dat het eigen karakter van de bank niet behouden kon blijven, mislukte de fusiepoging. Eerder werd Van Lanschot genoemd als koper van Delta Lloyd. De laatste jaren richtte Van Lanschot zich meer op de tussenhandel en kocht zij verscheidene assurantiekantoren.

Heemskerk treft bij Rabobank een bedrijf in een overgangssituatie. De coöperatieve structuur van de bank - de regionale kantoren zijn feitelijk eigen baas - is in juni aangepast om de bank slagvaardiger te maken. Zo heeft de bank nu een raad van bestuur en een raad van commissarissen. Tegelijkertijd moet de bank, net als de rest van de financiële sector, in de kosten snijden, zowel lokaal als op de hoofdkantoren. Ook strandden de laatste jaren diverse pogingen om via fusies of samenwerking met andere Europese coöperatieve banken te groeien.

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde onlangs de waardering van Rabobank, waarmee voor het eerst scheurtjes ontstonden in het rotsvaste vertrouwen van de financiële wereld in de bank. Aan Heemskerk de taak dat vertrouwen weer te herstellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer