Economie

„Werkgeversbijdrage voor opvang te laag”

Utrecht - De actuele tekorten van de overheid op de kinderopvang worden vooral veroorzaakt door een veel lager dan geplande werkgeversbijdrage.

Redactie politiek
14 May 2008 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
De actuele tekorten van de overheid op de kinderopvang worden vooral veroorzaakt door een veel lager dan geplande werkgeversbijdrage. Dat bleek dinsdag uit een analyse door het bureau Buitenhek Management & Consult in Utrecht. Foto ANP
De actuele tekorten van de overheid op de kinderopvang worden vooral veroorzaakt door een veel lager dan geplande werkgeversbijdrage. Dat bleek dinsdag uit een analyse door het bureau Buitenhek Management & Consult in Utrecht. Foto ANP

Dat bleek dinsdag uit een analyse door het bureau Buitenhek Management & Consult in Utrecht.Het kabinet wijt het tekort (van zo’n half miljard in 2007) vooral aan de sterke groei van de kinderopvang. Vorige maand werd daarom besloten de vergoedingen voor de opvang te versoberen. Ook wordt de gastouderregeling, waarmee opa’s en oma’s met subsidie op hun kleinkinderen kunnen passen, beperkt. Op Prinsjesdag worden de precieze plannen bekendgemaakt.

Volgens Buitenhek Management & Consult is echter van het tekort een bedrag van zo’n 200 tot 330 miljoen euro toe te schrijven aan het tekortschieten van de werkgeversbijdrage. Ook dit jaar zal daardoor volgens het bureau een substantieel tekort van meer dan 300 miljoen euro ontstaan.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken bestreed gisteren het beeld dat werkgevers achterblijven in het betalen van hun aandeel in de kinderopvang. Een hogere werkgeversbijdrage is wat haar betreft daarom ook niet aan de orde, zo schrijft de CDA-bewindsvrouw op haar weblog.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de kinderopvang met staatssecretaris Dijksma van Onderwijs. Volgens Het Financieele Dagblad vinden de coalitiefracties van CDA, PvdA en ChristenUnie dat ook werkgevers moeten meebetalen aan de overschrijding van de verwachte kosten van kinderopvang.

Het CDA wil verder dat alle vormen van kinderopvang, dus ook die door grootouders, overeind blijven en dat de bezuinigingen evenwichtig over alle inkomensgroepen worden gespreid.

De PvdA wil vooral de lagere middeninkomens ontzien bij de bezuinigingsmaatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer