Economie

De Jager bekijkt toeslagensysteem

Staatssecretaris De Jager van Financiën gaat het toeslagensysteem van de Belastingdienst doorlichten. De bewindsman wil zo nagaan of, en zo ja hoe het aantal ontvangers van toeslagen teruggebracht kan worden.

Redactie politiek
14 May 2008 07:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
Staatssecretaris De Jager van Financiën gaat het toeslagensysteem van de Belastingdienst doorlichten. De bewindsman wil zo nagaan of, en zo ja hoe het aantal ontvangers van toeslagen teruggebracht kan worden. Foto ANP
Staatssecretaris De Jager van Financiën gaat het toeslagensysteem van de Belastingdienst doorlichten. De bewindsman wil zo nagaan of, en zo ja hoe het aantal ontvangers van toeslagen teruggebracht kan worden. Foto ANP

Op dit moment worden er door de Belastingdienst zo’n 8 miljoen toeslagen verstrekt voor huur, zorg of kinderopvang.Het systeem van toeslagen is complex en heeft de afgelopen jaren voor grote ict-problemen gezorgd. De Belastingdienst heeft nu nog de handen vol aan het afhandelen van definitieve toewijzingen van 2006. Volgens De Jager had het systeem met de kennis van nu eenvoudiger opgezet kunnen worden.

Ondertussen neemt de ergernis in de Kamer over het functioneren van de Belastingdienst steeds verder toe, zo bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de meest recente mededeling van de fiscus dat ongeveer 8200 mensen een onjuiste beschikking hebben gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen.

De oppositie vindt bovendien dat De Jager het parlement te laat en onvoldoende op de hoogte houdt van fouten bij de Belastingdienst. Volgens SP-Tweede Kamerlid Irrgang solliciteert de bewindsman naar een motie van wantrouwen. „Zowel het functioneren van de dienst als de informatievoorziening moet beter.”

De Jager benadrukte dat gezien de miljoenen toeslagen die de fiscus afhandelt het aantal fouten niet overdreven moet worden. Hij zei hard te werken aan het vereenvoudigen van de verwerkingsprocessen binnen zijn dienst.

Eerder ontkende de bewindsman al berichten dat de fiscus willens en wetens verkeerde beschikkingen heeft verstuurd vanwege politieke druk. De Tweede Kamer had geëist dat de beschikkingen over 2006 begin april bij de ontvangers moesten zijn, zodat zij eindelijk zouden weten of ze geld moesten terugbetalen of niet. Gisteren bleek dat van de 8200 verkeerde beschikkingen 60 procent niet aangepast diende te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer