Turkije staakt verzet tegen Europees leger
De Turkse regering heeft zondag aangegeven bereid te zijn het verzet tegen een Europees leger dat van NAVO-bases gebruikmaakt, te staken. In een schriftelijke verklaring meldde de regering in Ankara dat maandenlange gesprekken met de NAVO en de Europese Unie hebben geresulteerd „in een concrete basis” voor verdere samenwerking.
Turkije –aangesloten bij de NAVO en kandidaat-lid van de EU– weigerde tot nu toe de geplande 60.000 man sterke EU-troepenmacht toe te laten op NAVO-bases in het land. Daarmee blokkeerde het land de oprichting van het gezamenlijke Europese leger. Premier Bülent Ecevit zei gisteren na overleg met de Turkse militaire top dat de wensen van Turkije voor het grootste deel zijn vervuld. Hij wilde geen nadere gegevens loslaten.
Volgens de Turkse zender NTV heeft Ankara zijn verzet laten varen nadat de EU de verzekering had gegeven dat de snelle-interventiemacht niet zal worden ingezet bij interne conflicten tussen NAVO-lidstaten. Bovendien zouden vertegenwoordigers van de EU hebben toegezegd dat Ankara betrokken wordt bij het nemen van besluiten door de EU-macht, als die wordt ingezet op een missie in de regio rond Turkije, en dat Ankara zal worden geraadpleegd als de EU-troepen NAVO-bases in Turkije willen aandoen.
Turkije vreest dat de EU-macht een rol gaat spelen in de geschillen die het land heeft met EU-lidstaat Griekenland over Cyprus en over delen van de Egeïsche Zee. EU-vertegenwoordigers, onder wie de Belgische premier Guy Verhofstadt, hebben Ankara er echter van verzekerd dat de Europese interventiemacht niet bij die conflicten zal worden ingezet.
De EU heeft Turkije in het verleden voorgehouden dat de negatieve Turkse houding over de nieuwe Europese krijgsmacht de toetreding van het land tot de EU zou kunnen schaden. De EU-interventiemacht, die later deze maand officieel in het leven zal worden geroepen, moet vanaf 2003 inzetbaar zijn.