Restauratie Garsthuizen
Het bouwvallige kerkje van Garsthuizen dingt mee naar de restauratieprijs van 1 miljoen euro die in een televisieprogramma van de AVRO beschikbaar wordt gesteld.
Twee jaar geleden won de kerk in het Groningse Vierhuizen de prijs. Garsthuizen strijdt met vijftien andere opknapprojecten in het land om het miljoen.De Stichting Restauratie Kerk Garsthuizen is verheugd over de selectie. Met het bedrag kan de hoognodige restauratie bekostigd worden, aldus voorzitter Marie-Lou Grégoire. Primair doel van de stichting is de sterk vervallen kerk te restaureren, zodat deze weer beeldbepalend wordt voor het dorp. In september 2007 ondertekende de stichting daarvoor een intentieovereenkomst met het Groningse Noorderpoortcollege en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Uitgangspunt is dat de SOGK de kerk van Garsthuizen op termijn overneemt. Het Noorderpoortcollege zal gebruikmaken van de kerk als restaurant-leerlingbedrijf.
De kerk in het Noord-Groningse dorpje dateert uit 1872. De oude middeleeuwse kerk van het dorp werd in 1871 gesloopt. De stenen ervan werden verkocht aan een aannemer, in ruil voor het aanleggen van een weg naar het naburige Westeremden. De verkoop viel goed uit: van de opbrengst kon ook nog een nieuwe kerk worden gebouwd.
Omdat de kerkelijke gemeente door de jaren heen in ledental afnam en er vrijwel geen geld meer in het onderhoud gestoken werd, raakten kerk en toren steeds verder in verval. In 1993 werd de laatste dienst in het kerkje gehouden. De gemeenteleden kerken nu in het nabije Zandeweer.
100 jaar zondagsschool
Zondagsschool Het Mosterdzaadje uit ’s Gravenmoer bestaat 100 jaar. Zaterdag vieren de kinderen en de leiding dit jubileum in een speciale dienst in de hervormde kerk aan de Kerkdijk. De dienst begint om 15.00 uur. Kinderen zingen samen met de aanwezigen zondagsschoolliedjes van vroeger en nu.
Na de dienst kunnen oud-leidinggevenden en oud-leerlingen elkaar ontmoeten in verenigingsgebouw De Ark.
ICF Amersfoort
De christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Amersfoort hebben het initiatief genomen tot het stichten van een missionaire, internationale gemeente. De nieuwe gemeente krijgt de naam International Christian Fellowship (ICF) Amersfoort.
De initiatiefnemers wijzen erop dat er in de stad Amersfoort ruim 30.000 westerse en niet-westerse allochtonen wonen. De christenen onder hen voelen zich vaak niet thuis in de bestaande kerken. Vele anderen hebben een islamitische achtergrond. „Zij worden nog nauwelijks bereikt met het Evangelie van Christus.”
De nieuwe missionaire internationale gemeente wil inspelen op beide doelgroepen. Inmiddels zijn er twee kernteams actief ter voorbereiding op de gemeentestichting: het ene gaat na hoe het lopende wijkwerk onder moslims kan worden uitgebouwd, het andere bereidt de start van de gemeente voor Engelstalige groepen (bijvoorbeeld Afrikanen) voor. Op een weblog (www.icf-amersfoort.blogspot.com) geven de initiatiefnemers informatie over het project.
Plaquettes Kloosterzande
De twee bronzen plaquettes met de namen van de oorlogsslachtoffers uit de voormalige Zeeuwse gemeente Hontenisse krijgen een eervolle plek in de protestantse kerk in Kloosterzande. Dat meldt de regionale krant BN/De Stem. De bevolking van Kloosterzande herdenkt haar oorlogsslachtoffers vanaf volgend jaar bij een eigen herdenkingsmonument; de plaquettes worden niet meer gebruikt. De plaatselijke kerk krijgt de plaquettes in bruikleen.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.