Zestien doden in bergen bij Beiroet
Gevechten tussen verschillende Druzen–milities in het bergdorp Chouweifat ten zuidoosten van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben ten minste zestien levens geëist. Er zijn meer dan twintig gewonden gevallen voordat het Libanese leger zondagavond de orde herstelde. Dit hebben bronnen bij de ambulancedienst maandag gezegd.
In de Noord–Libanese stad Tripoli laaide de strijd tussen voor– en tegenstanders van de regering maandag opnieuw op, nadat die een dag eerder was geluwd. Inwoners van Tripoli maakten melding van hevige inslagen van projectielen. De partijen zouden raketgranaten, zware machinegeweren en mortieren tegen elkaar inzetten. Ten minste zes personen liepen verwondingen op.De strijd in Chouweifat nam zondagavond in hevigheid af nadat Druzen–leider Walid Jumblatt zijn met Hezbollah verbonden tegenstanders had opgeroepen de regio aan het nationale leger over te dragen. Jumblatts tegenpool, Talal Erslan, riep maandag de aanhang van Jumblatt op hun zware wapens aan zijn troepen af te geven. Erslan beloofde de wapens vervolgens af te dragen aan het leger.
Het sektarische geweld tussen soennitische regeringsaanhangers en de sjiitische oppositie kostte sinds woensdag ten minste 54 mensen het leven. De Libanese premier Fuad Saniora, wiens regering door het Westen wordt gesteund, riep het leger zaterdag op om in het hele land de orde te herstellen en de ’gewapende coup’ van de door Iran en Syrië gesteunde Hezbollah ongedaan te maken.
De vlam sloeg vorige week in de pan na het besluit van de regering om het telefoonnetwerk van Hezbollah illegaal te verklaren en de veiligheidschef van het internationale vliegveld vanwege veronderstelde banden met Hezbollah te ontslaan. Hezbollah–leider Hassan Nasrallah sprak van een ’oorlogsverklaring’.
Ministers van buitenlandse zaken van Arabische langen beloofden zondag in Egypte een delegatie naar Beiroet te sturen om te helpen bij het vinden van een oplossing voor de crisis. De verwachting is dat de delegatie dinsdag zal arriveren.
Veel winkels in Beiroet heropenden zondag hun deuren. Burgers waagden zich weer op straat. Veel scholen en universiteiten waren nog gesloten. Belangrijke verkeerswegen, zoals die naar het vliegveld, waren nog geblokkeerd.
Achtergrond van de gevechten is de impasse rond de presidentsverkiezingen. Het parlement, dat de president kiest, is er al anderhalf jaar niet in geslaagd die taak te vervullen. De belangrijkste kanshebber, legercommandant generaal Michel Suleiman, behoeft ook de steun van Hezbollah. De door Hezbollah geleide oppositie stapte achttien maanden geleden uit de regering.