Buitenland

Dodental Birma stijgt naar 32.000

Het dodental in Birma als gevolg van de verwoestende cycloon Nargis is gestegen tot 31.938. Dat maakte de staatstelevisie van het Aziatische land maandag bekend. Er zouden slechts 1403 gewonden zijn en nog 29.770 mensen worden vermist.

ANP/AFP/DPA/RTR
12 May 2008 16:38Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
RANGOON - Kleding wordt uitgedeeld aan kinderen in een gebied waar nog geen hulpverlening geweest is. Mensen uit het dorp hebben kleding verzameld om dat uit te delen aan mensen die niets over hebben. Foto EPA
RANGOON - Kleding wordt uitgedeeld aan kinderen in een gebied waar nog geen hulpverlening geweest is. Mensen uit het dorp hebben kleding verzameld om dat uit te delen aan mensen die niets over hebben. Foto EPA

Hulporganisaties en de Verenigde Naties vrezen dat het dodental nog veel hoger zal worden en kan oplopen tot 100.000 of meer. De hulpverlening wordt ondertussen nog steeds belemmerd door de militaire junta. Hulp van buitenaf komt nog steeds maar mondjesmaat het door militairen gerunde land binnen.Delen van het land waren maandag nog steeds afgesneden van de buitenwereld. Meer dan 1,5 miljoen mensen worden bedreigd door honger en ziektes. Honderdduizenden Birmezen zijn de zwaarst getroffen gebieden ontvlucht op zoek naar water en voedsel. Zij kloppen voor hulp aan bij kloosters.

Volgens hulporganisatie Oxfam zouden de komende weken in Myanmar meer mensen kunnen overlijden dan door de tsunami in 2004. Toen kwamen in heel Zuidoost-Azië zeker 230.000 mensen om het leven.

Maandag arriveerde een eerste vliegtuig met hulpgoederen uit de Verenigde Staten. Dat land wil nog twee vliegtuigen sturen en doneert 13 miljoen dollar aan de VN voor noodhulp aan Birma.

Ook een eerste transportvliegtuig van Artsen zonder Grenzen (AzG) met aan boord 40 ton hulpgoederen is maandag geland in de voormalige hoofdstad Rangoon. Het is het eerste van drie vliegtuigen van de hulporganisatie die naar Birma zijn gestuurd. De lading bestaat uit water en materiaal voor waterzuivering, medicijnen en tenten.

Teams van AzG zijn in Yangon en de zwaarst getroffen gebieden in de Irrawaddy-delta in het zuidwesten van het land. De hulporganisatie heeft twee boten en vrachtwagens om de goederen naar de rampgebieden te vervoeren. Het is volgens de woordvoerster nog niet duidelijk of de organisatie de goederen zelf kan verspreiden of dat Birmese militairen dat gaan doen, wat vaak als voorwaarde wordt gesteld voor het toelaten van buitenlandse hulp.

AzG is sinds 1992 actief in Birma. De organisatie heeft er 43 internationale en 1200 lokale medewerkers. Het Rode Kruis op zijn beurt meldde maandag zijn tiende hulpvlucht naar het land.

Het militaire bewind in Birma blijft moeilijk doen over het toelaten van meer buitenlandse experts. Tientallen buitenlandse hulpverleners proberen al dagen vergeefs bij de Birmese ambassade in Bangkok een visum te bemachtigen.

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen is verbolgen over die houding: Als het bewind in Birma niet ruimer toegang verleent aan buitenlandse hulporganisaties, zal dit tot meer doden leiden in het door een cycloon getroffen land, zo zei hij maandag. Hij noemt de weigerachtige houding van het bewind „volstrekt onverantwoordelijk”. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich maandag „immens gefrustreerd” over de langzame hulpverlening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer