Regering in de knel rond uitbreiding EU
De val van het kabinet brengt Nederland binnen de Europese Unie in enige verlegenheid. Over anderhalve week moeten premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) in Brussel aangeven wat het Nederlandse standpunt ten aanzien van de uitbreiding van de EU is.
Donderdagmorgen al vergaderden de meest betrokken ministers over de kwestie. Daarbij ging het vooral over de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aanstaande maandag in Brussel. Vrijdag werkt het demissionaire kabinet verder aan het officiële Nederlandse regeringsstandpunt, dat volgende week donderdag in de Kamer moet worden bediscussieerd. Vooral de linkse fracties drongen woensdag aan op grote haast.
De uitbreiding van de Europese Unie met een tiental lidstaten uit Midden- en Oost-Europa houdt de ministers van CDA, LPF en VVD ernstig verdeeld. De LPF’ers en VVD’ers zijn tegen de uitbreiding in één klap in 2004. De CDA’ers zijn daarvoor. De coalitiefracties in de Tweede Kamer willen echter een strenge opstelling tegenover kandidaat-lidstaten die er formeel nog niet klaar voor zijn: Polen, Letland en Slowakije.
Overigens gaat de hele agenda van de Tweede Kamer op z’n kop. Donderdag werden al diverse debatten geschrapt. De vaste kamercommissies maakten vanvrijdag een start met het controversieel verklaren van onderwerpen. Daarbij moet duidelijk worden welke onderwerpen het kabinet in demissionaire status wel of niet mag behandelen.
De voorzitter van de enquêtecommissie over Srebrenica, D66-kamerlid Bakker, verwacht dat de val van het kabinet niet van invloed zal zijn op het finale parlementaire onderzoek naar de val van de Bosnische enclave in november. Vrijdagochtend komt de commissie bijeen om zich over de ontstane situatie te beraden. De voorbereidende gesprekken zijn inmiddels vrijwel afgerond.