Politiek

Afghanistan voert doodstraf niet uit

Afghanistan voert de doodstraf niet uit. Dat heeft de Afghaanse president Karzai donderdag beloofd aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Redactie politiek
9 May 2008 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:49

Verhagen heeft tijdens zijn bezoek aan Karzai expliciet gevraagd naar het voltrekken van de doodstraf. Hij is bang dat er in de aanloop naar verkiezingen in de nabije toekomst misschien toch executies zullen plaatshebben.In Afghanistan zijn vorig jaar 200 mensen veroordeeld tot de doodstraf, van wie er vorig najaar 15 zijn geëxecuteerd. De hoge raad van geestelijken in Afghanistan vindt dat de doodvonnissen moeten worden uitgevoerd.

De Nederlandse en de Afghaanse regering hadden eerder al afgesproken dat door Nederlandse militairen overgedragen gevangenen niet de doodstraf zullen krijgen.

Verhagen heeft donderdag ook met Karzai gesproken over de behandeling van gedetineerden die door de Nederlanders zijn overgedragen aan Afghanistan. Uit stukken die NRC Handelsblad boven tafel wist te krijgen, blijkt dat enkele gevangenen na hun overdracht zijn geslagen door de Afghaanse geheime dienst. Karzai heeft toegezegd hun klachten te zullen onderzoeken.

Volgens voorzitter dr. S. Samar van de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC, die de door Nederland overgedragen gedetineerden regelmatig bezoekt, hebben zich geen ernstige misstanden voorgedaan. De AIHRC is echter nog nooit in de Afghaanse gevangenis in Uruzgan geweest. Samar gaf aan graag gebruik te willen maken van het aanbod van Verhagen om mensen van de AIHRC naar Uruzgan te brengen.

De minister maakte gisteren bekend dat Nederland 1,3 miljoen euro steekt in een nog niet volledig uitgewerkt Brits plan om samen met Canadezen en Afghanen een gevangenis in Kabul op te knappen om daar de gevangenen uit het zuiden van Afghanistan in onder te brengen. Het is de bedoeling dat daar ongeveer 400 plaatsen komen, met een vrouwenvleugel. Ook zullen gevangenenbewaarders worden opgeleid.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken was van plan het aantal agenten voor alle provincies in het zuiden van Afghanistan met 1600 te verminderen. De verantwoordelijke minister wilde meer inzetten op de kwaliteit van de agenten dan op het aantal. De Amerikanen, die het trainingsprogramma voor de politie leiden, zijn het daarmee eens.

Verhagen vindt echter dat kwaliteit en kwantiteit samen moeten gaan. Vermindering van het totaalaantal politieagenten zou namelijk voor de provincie Uruzgan betekenen dat er geen 1400 maar 1000 agenten zouden komen. Hij heeft daarom Karzai gevraagd de plannen tegen te houden. Hoe meer Afghaanse militairen en agenten er in Uruzgan zijn, hoe sneller de Nederlandse troepen zich daaruit kunnen terugtrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer