Traumahelikopter te weinig ingezet
Artsen maken te weinig gebruik van de mogelijkheid bij ongelukken een traumahelikopter in te zetten. Dat blijkt uit onderzoek dat zaterdag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Inzet van een traumahelikopter zou de kans op overlijden door ernstige ongelukken halveren. Anaesthesiologen van het UMC St Radboud in Nijmegen en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam becijferden dat de traumahelikopers in de periode 2002 tot 2005 gemidddeld 2600 keer per jaar zijn opgeroepen. Dat gebeurde veel vaker in regio’s waar de mobiele vliegende teams hun thuisbasis hebben (Rotterdam, Groningen, Nijmegen en Amsterdam (VUmc) dan in andere plaatsen.Die vier centra kunnen door de twintig andere meldkamers voor ambulancezorg worden ingeschakeld. Het gemiddeld aantal oproepen per meldkamer bedroeg 110 keer. „Opvallend is dat het aantal oproepen per regio enorm verschilt", schrijven de onderzoekers. Eén regio deed maar twee oproepen in een jaar, een andere regio zette 403 keer het mobiele team in. Dat verschil wordt niet verklaard door de aantallen inwoners en ongelukken.
„Als beschikbare traumahelikopters ten onrechte niet worden opgeroepen, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit en het resultaat van de hulpverlening aan patiënten", aldus de onderzoekers.De artsen schrijven verder dat een helikopter steeds vaker vergeefs opstijgt omdat een ambulance de plaats van het ongeluk als eerste bereikt of omdat het ongeluk minder ernstig is dan voorzien.