Economie

Borssele zet in op plutonium

De kerncentrale in Borssele wil alternatieve brandstoffen, zoals plutonium, inzetten om het gebruik van natuurlijk uranium te verminderen.

Redactie economie
8 May 2008 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
De kerncentrale in Borssele wil alternatieve brandstoffen, zoals plutonium, inzetten. Foto ANP
De kerncentrale in Borssele wil alternatieve brandstoffen, zoals plutonium, inzetten. Foto ANP

De elektriciteitsproducent heeft hiervoor bij het ministerie van VROM een vergunningsaanvraag ingediend.Deze politiek gevoelige stap maakte de eigenaar van de centrale, de Elektriciteitsproductiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), woensdag bekend.

Het gaat vooral om de alternatieve reactorbrandstof MOX (mengoxide), die bestaat uit verarmd uranium en plutonium. Door de inzet van alternatieve brandstoffen zou EPZ minder afhankelijk worden van de markt voor natuurlijk uranium. De wereldwijde honger naar energiebronnen heeft ook de belangstelling voor kernenergie weer doen opleven. Dit leidt tot grote prijsstijgingen van uranium.

Milieuorganisatie Greenpeace is van mening dat Borssele geen toestemming zou moeten krijgen om MOX te verbranden. De organisatie waarschuwt dat de mix van plutonium en uranium de kernreactie instabieler en dus onveiliger maakt.

PvdA-Kamerlid Samsom reageert ook afwijzend op het plan van EPZ. Volgens hem dalen de veiligheidsmarges van de reactor bij het gebruik van plutonium.

EPZ tekende in 2006 samen met aandeelhouders en overheid het Convenant van Borssele, waarin werd bepaald dat de kerncentrale tot 2034 open blijft, mits deze tot de veiligste 25 procent van de kerncentrales in het Westen blijft horen.

„Eerder was het gebruik van een andere grondstof niet aan de orde, omdat de politiek de centrale in Borssele in 2013 wilde sluiten. Nu blijkt dat we pas in het midden van zijn levensfase staan”, zei Jan Wieman, manager splijtstofcyclus van EPZ, donderdagmorgen in het Financieele Dagblad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer