Ergernis in Egypte over zendingsactiviteiten
Als de Egyptische veiligheidsdienst moslims en christenen in Egypte de volledige vrijheid zou geven om zending te bedrijven, zouden er binnen tien jaar in het land geen christenen meer zijn.
Dat stelde de christen Abu Islam, eigenaar van het satellietkanaal Umma, recent in een Egyptische krant. Zijn uitspraak is een reactie op de ergernis onder veel Egyptische moslims over door westerse organisaties gesteunde christelijke zendingsactiviteiten in islamitische landen. Ook storen moslims zich aan de enorme publiciteit in Egyptische media rond de bekering van de moslim Mohammed Hegazi tot het christelijk geloof.De identiteitskaart van Egyptenaren vermeldt tot welke geloofsovertuiging, moslim of christen, de eigenaar behoort. De aanduiding ”christen” kan eenvoudig worden veranderd in ”moslim”. Andersom is dat echter niet mogelijk. Hegazi heeft daarom, met steun van onder anderen koptische activisten in Egypte en in het Westen, geprobeerd een rechterlijke uitspraak te krijgen over de door hem gewenste verandering van zijn identiteitskaart. Dat is hem echter niet gelukt.
De aandacht van Arabische media voor christelijke zendingsactiviteiten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Onder andere Amerikaanse christelijke organisaties die kort na de inval in Irak dat land binnentrokken om naast sociale hulp ook het Evangelie te brengen, staan in de publiciteit. Ook individuele moslims die christen zijn geworden, van wie Mohammed Hegazi de bekendste is, krijgen volop media-aandacht.
Al deze aandacht leidt tot veel irritatie in Egypte. Het afgelopen jaar moesten verschillende westerse zendingswerkers, leden van de Maadi Community Church, het land verlaten. Twee van hen hadden zitting in het kerkbestuur, maar dat heeft hen niet geholpen. Christenen die naar naar andere landen zijn verhuisd, mogen het land niet meer in.
Ook Jordanië heeft verschillende christelijke zendingswerkers het land uitgezet. Verschillenden van hen hebben zich daarover beklaagd, berichtte de christelijke Amerikaans nieuwsdienst Compass Direct onlangs. Dat bericht is vervolgens door veel andere christelijke media overgenomen, wat in Jordanië kwaad bloed gezet heeft. De Jordaanse prins Hassan geeft aan geen voorstander te zijn van christelijke zendingsactiviteiten in zijn land. Hij ziet meer heil in gesprekken op basis van wederzijds respect.