Geen slachtoffers door vervuilde heparine Heerlen
De vervuilde heparine die in het Atrium Medisch Centrum in Heerlen is gebruikt bij patiënten, heeft geen schadelijke resultaten opgeleverd voor de betrokkenen.
Er zijn geen patiënten aan het gebruik overleden en de bijwerkingen, voor zover die er waren, waren mild. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdagmorgen bekend.Bij één patiënt is aangetoond dat er een reactie was op het middel. De vrouw overleed, maar volgens de inspectie niet aan de gevolgen van het antistollingsmiddel.
Heparine heeft een remmende werking op een aantal stollingsfactoren, die in het bloed circuleren. Het wordt daarom gebruikt bij behandeling van een acute trombose, maar ook bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses. Het middel is niet onomstreden. Het wordt door gezondheidsautoriteiten in verband gebracht met een groeiend aantal doden in de Verenigde Staten.
Wat is heparine?
Nederlandse patiënten zijn blootgesteld aan het vervuilde geneesmiddel heparine, zo bleek woensdag. Maar wat is heparine eigenlijk? Hieronder volgen vier vragen en antwoorden over heparine.
Wat is heparine?
Heparine is een antistollingsmiddel dat ervoor zorgt dat het bloed in het menselijk lichaam niet klontert en dus goed door de aderen kan stromen. Dit voorkomt ontstekingen in de aders, het stollen van bloed en het dichtslibben van aderen.
De stof kan door middel van een injectie toegediend worden in een ader of onderhuids worden ingespoten. Heparine is een lichaamseigen stof die in de lever (hepar in het Latijn) wordt aangemaakt. De heparine die in medicijnen zit, wordt uit dierlijk materiaal gemaakt.
Wie krijgen het middel voorgeschreven?
Heparine wordt veel gebruikt bij mensen die kampen met acute trombose. Daarnaast zetten artsen het middel in bij hartoperaties, dotterbehandelingen en nierdialyses. Ook bij ernstige infecties bij bedlegerige patiënten of bij een longembolie wordt het geneesmiddel gebruikt. Heparine brengt het risico van bloedingen met zich mee, doordat het stolling tegengaat. Zeer zelden kan de werkzame stof een tekort aan bloedplaatjes veroorzaken.
Hoeveel mensen gebruiken heparine?
Hoeveel mensen precies heparine gebruiken is niet bekend. Heparine wordt echter zelden ingezet als chronisch geneesmiddel. Patiënten gebruiken het middel een beperkte tijd na bijvoorbeeld een operatie. In de apotheek gaat het middel regelmatig over de toonbank en ook in het ziekenhuis is het gebruik van heparine een gangbare behandelingsmethode.
Sinds wanneer gebruiken we het?
Heparine is rond 1915 ontdekt, maar bleek pas rond 1930 geschikt voor commerciële productie. Pas jaren later gingen artsen het middel veelvuldiger gebruiken.